nlc.hu
Aktuális
Hogyan õrizzük meg fiatalosságunkat? – II. rész

Hogyan õrizzük meg fiatalosságunkat? – II. rész

Negyvenen túl

A kozmetikai ipar legújabb fejlesztései hormonális kiegészítőket is alkalmaznak, hiszen egy bizonyos kor után alacsonyabb szintű lesz ezek termelődése. A kor előrehaladtával a hormonális aktivitás csökken, a bőr öregedése felgyorsul, egyre szárazabb lesz, megereszkedik, az arc beesetté válik. Mindezért az ösztrogén nevű hormon a felelős. Az ösztrogén azáltal segíti a bőr kontúrjának megtartását, hogy megakadályozza a bőrben felgyülemlett cukrok és a kollagén reakcióba lépését, melynek során a pálca alakú kollagénrészecskék spirálformát vesznek fel. Ezek kevésbé alkalmasak a bőr alátámasztására.

Ösztrogén-szintünk a harmincas éveink közepe táján kezd csökkenni, s ez a folyamat a későbbiek során csak erősödik. A bőr tömörségének csökkenésével az epidermisz elvékonyodik, a bőr felső rétegeiben csökken a kollagén szintje, „fellazul”, a mélyebb rétegek pedig merevvé válnak. Éppen ezért fontos, hogy időről időre lecseréljük kozmetikai termékeinket olyanra, amely a korunknak, bőrünk állagának megfelelő alkotóelemeket tartalmaz.

Éjjel újjáépül

A nappali krémek mellett feltétlenül szükséges éjszakai ápolókat is bevetnünk, hiszen alvás közben újul meg a bőrünk. Ráadásul az éjszakai kencék fokozottan hatnak az alapproblémára, mert nem kell más hatóanyagot (például UV-szűrőt) tartalmazniuk. Bőrünket ugyan éjszaka nem károsítják környezeti hatások, belső károsodásra azonban ilyenkor is hajlamos. A vizsgálatok szerint nedvességvesztése éjjel tizenegy és hajnali négy óra között a legnagyobb. Ha tudjuk, hogy az idő előrehaladtával bőrünk egyre kevésbé képes megtartani nedvességét, még fontosabb tennünk ellene. Mivel a bőr éjszaka fogékonyabb az aktív hatóanyagokra és jobban is tárolja azokat, érdemes ilyenkor olyan krémekkel bombázni, amelyek segítenek felvenni a harcot a bőr öregedésével szemben.

Nemcsak kívülről

Ha igazán a lehető legjobb eredményt szeretnénk elérni, akkor a külső réteg táplálása mellett ugyanolyan fontos, hogy hassunk a belső bőrrétegre is. A bőr öregedése ugyanis belülről kezdődik, s jelei csak később mutatkoznak meg a felszínen. A bőr szerkezetének elemeit, a poliszacharidokat, az elasztin- és a kollagén fehérjerostokat folyamatos támadások érik – melyért főként az UV-sugárzás a felelős –, s ennek következtében szabadgyökök keletkeznek. Az ilyen szabadgyökök ellen tabletta formájában is védekezhetünk. Például az Imedeen Time Perfection tápanyagai a bőrbe jutva hatásosan javítják és védik a bőr állagát. Alkotóelemei hasonlítanak a bőr természetes összetevőihez: a mélytengeri halkivonat proteinekben és poliszacharidokban gazdag.

A tabletta másik fontos összetevője a likopin, a speciális paradicsomkivonat, mely hatékonyságában többszörösen felülmúlja a már ismert bétakarotint és az E-vitamint. A speciális kombinációban még megtalálható a szőlőmag-kivonat is, mely a bőrfeszességet állítja helyre, erősíti a C-vitamin hatását, viszont csökkenti az enzimek okozta károsodásokat. Az összetevők együttesen belülről táplálják a roncsolt bőrréteget, a dermiszt, javítják annak összetételét, hidratáltságát, visszaszorítják az öregedés látható jeleit és megvédenek az újabbak kialakulásától.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top