nlc.hu
Aktuális
Mi újság a szívügyeinkkel?

Mi újság a szívügyeinkkel?

Már fiatal korban figyelnünk kell legfõbb szervünkre, a szívünkre. Testünk motorja csak akkor mûködik jól, ha ügyelünk életmódunkra, egészségünkre.




Ez talán könnyebben megy, ha megismerjük a legújabb, ilyen irányú felfedezéseket, vizsgálatokat is.

– A szívünkkel kapcsolatos panaszokra fokozottan figyelnünk kell – figyelmeztet dr. Keltai Mátyás kardiológus professzor, a Magyar Kardiológiai Társaság tagja. – A heveny koszorúér-betegségre visszavezethető panaszok olyanok, amelyeket felkészülten kell várnunk. Ez a kór ugyanis eredetileg egy jóindulatú baj, mert már húsz-huszonöt éves korban megkezdődik, és többnyire csak negyven-ötvenéves korban vagy még később okoz tünetet, panaszt.

Amikor panaszt okoz, amikor hevennyé válik a baj, annak az oka az, hogy rendszerint minden különösebb ok nélkül a koszorúérben úgynevezett trombus, azaz alvadék alakul ki. Ez megtörténhet egy már ismert koszorúérbetegnél, akinek hirtelen tünetei lesznek, de egy addig tünetmentes páciensnél is. Ilyen esetben olyan gyógyszereket kell adni, amelyek a trombus megnagyobbodását és kialakulását gátolják. Erre jelenleg kétféle gyógyszercsoport áll rendelkezésre. Nagyon hatékony megoldások léteznek már a trombociták összecsapzódásának gátlására.

Hatékonyabb szerekkel a gyógyulásért





Tíz évvel ezelőtt is voltak ilyen szereink, amelyek nagyon hosszú, nagy molekulák voltak. Hat-nyolc évvel ezelőtt kerültek piacra rövidebb molekulák. A legújabb kutatások nyomán egy olyan kicsi molekula kerül a piacra, amelyik mindössze öt cukormolekula láncából áll, azaz úgynevezett pentaszacharid. Ez az aktív molekula képes ugyanazt a hatást kifejteni, mint a nagyon hosszú és a közepesen hosszú molekulák, ám még egyszerűbben adagolható, és úgy tűnik, hogy a hatékonysága is jobb lesz. Mint Keltai professzor megemlíti, most hazánk is bekapcsolódik abba a nemzetközi együttműködéssel létrejövő vizsgálatba, melyet tizenöt-húszezer beteg részvételével, a világ öt kontinensén végeznek, ahol ezt az új gyógyszert a régiekkel hasonlítják össze.





Szakértőnk bevallja azt, hogy eddig komoly viták folytak arról, hogy ha már kialakult a trombus okozta érelzáródás, mi a legcélszerűbb gyógyítási mód. Megoszlottak a vélemények arról, hogy azonnal sebészi vagy úgynevezett ballonkatéteres tágítással kell biztosítani azt, hogy minden koszorúér-szűkületet áthidaljanak, és a szív minden részéhez eljusson a vér. Három éve azonban minden évben megjelenik egy-két olyan nagy tanulmány, amelyek a kérdést eldönthetik. A legutóbbi ilyen a RITA 3. vizsgálat. Az ennek alapján készült tanulmány azt igazolta, hogy nemcsak gyógyszeres kezelést kell adni a betegeknek, hanem szükséges kitágítani az elzárult koszorúereket, vagy hogyha ez nem alkalmas, akkor sebészi úton áthidalni. Tehát minél előbb szükséges biztosítani azt, hogy mindenhová eljusson a vér.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top