Aktuális

Gyógyítható a depresszió!

Mindannyiunkkal elõfordult már életünk során, hogy kudarc, csalódás, veszteség ért. Ha egészségesek vagyunk, akkor egy idõ után túljutunk a bánaton. Azonban vannak, akik szomorúságot mélyebben és hosszabb ideig, esetleg ok nélkül éreznek.




Minden harmadik ember súlyos depresszión esik át életében legalább egyszer. Ezúttal nemcsak szakembert, hanem egy beteget is megkérdeztünk e kórról.

200 millió érintett!

A betegek eleinte testi tüneteik miatt fordulnak különféle szakorvosokhoz, akik gyakran csak több negatív lelet birtokában jutnak el a depresszió felismeréséig. Sokan egyáltalán nem, vagy csak hosszú idő után kezeltetik magukat. Éppen ezért nem tudni, valójában hány depressziós él hazánkban.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a világ lakosságának naponta három-öt százaléka szenved depresszióban. Ez 120–200 millió embert jelent. Élete folyamán minden harmadik ember súlyos depresszión esik át. Nem kétséges tehát, hogy a depresszió népbetegség.

Az ok biokémiai zavar

A depresszió kialakulása többféle okra vezethető vissza. Szerepe lehet

•  a családi hajlamnak;

•  biológiai tényezőknek (ilyenek például a hormonok);

•  egyes gyógyszerek mellékhatásának;

•  a befelé forduló személyiségnek;

•  érzelmi feszültséget okozó eseménynek;

•  veszteségnek;

•  testi betegségnek vagy rendellenességnek.





A depresszió azonban akár különösebb ok nélkül is elmélyülhet. Társulhat szorongásos betegségekhez, alkoholizmushoz vagy skizofréniához.

– Fontos tudni, hogy a depresszió a központi idegrendszer biokémiai zavara – magyarázza dr. Kárpáti Róbert ideg- és elmegyógyász, osztályvezető főorvos. – Az idegsejtek közötti ingerület-átvivő anyagok sérülése, illetve mennyiségének megváltozása váltja ki a sérült lelkiállapotot. Ez egészen addig nem kóros, amíg nem jelent gondot a mindennapi életvitelben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top