Aktuális

Évek, bókok, pánikok

Vibrált az idegességtõl. Minden mozdulata, gesztusa, a nyakára tekeredõ kusza sálja, a haja kunkorodása, a kapkodó tekintete arról árulkodott, hogy rendetlenség van a lelkében. Hogyne lett volna!




Telefonáltak az iskolából, hogy a lányának harminckilencre szökött a láza – “kedves anyuka, egy osztálytársa hazakísérte a gyereket, perceken belül otthon lesz, de sürgősen orvost kellene hívni!” –, köszönetet rebegett, és már pattant is. – Elhúzta a száját a főnök, amikor bejelentettem, hogy elmegyek a gyerek miatt, no, mindegy, ráadásul megint “lekedvesanyukáztak” – mondta “csak úgy” magának, félhangosan, miközben türelmetlenül várta, hogy a lámpa zöldre váltson az Árpád híd pesti hídfőjénél. Ekkor lépett mellé a rendőr, talán a földből nőtt ki…

– Jogosítvány, forgalmi, személyi – darálta a közeg. – Biztosan észrevette, hogy magamban beszélek, most el akar kapni egy bolond nőt. De nekem minden papírom rendben van, rossz lóra tettél, hapsikám!– villant át az agyán. A rendőrön azonban egy cseppet sem látszott, hogy rossz lóra tett. Sőt, gonoszka fények villogtak a szemében, amikor – apuka neveli fogyatékos leánygyermekét-hanghordozással – megkérdezte: Tudja, ön, kedves hölgyem, meddig érvényes a jogosítványa? Úgy érte a kérdés, mint egy arculütés. Némi habogás, dadogás, meddő vitatkozás után kiderült, hogy a jogosítvány egy hónapja lejárt.

Ez már sok volt. A gyerek lázas, a főnök dühös, a férjét nem érte el telefonon, most meg fogják büntetni, pedig épp tegnap éjjel számolgattak a párjával, hogy nem állnak valami fényesen… Gyerekkorában nem volt sírós, ha az öccse bántotta, inkább elbújt a kert végében, hogy ne lássák a könnyeit. Felnőttként még több fárasztó önfegyelem rakódott rá, ám ebben a percben úgy fakadt sírva, mint egy ötéves gyerek.

– Orvoshoz rohanok, beteg a lányom, de ha magának jólesik, büntessen meg!
– Ha megígéri nekem, hogy az orvosnál elintézi a jogosítványa meghosszabbítását is, akkor elengedem – jelentette ki a közeg. – No, mi van? Húzzon el gyorsan, szépasszony – kiáltotta –, mert meggondolom magam!

– Halihó, de szép az élet, ilyen rendes rendőr nincs több a földön! – kiáltotta boldogan, ám mire a rendelőbe ért, újból rátelepedett a pánik. – Hiába úsztam meg a büntetést, a lényeg mégis csak az, hogy születése óta nem volt ilyen magas láza a gyereknek! Uramisten, mi lehet vele? – gondolta magában, és még az sem vigasztalta, hogy percek alatt bejutott a jól ismert orvoshoz. – Ne idegeskedjen, mindjárt vége a délelőtti rendelésnek, azonnal kimegyek magukhoz, és megnézem a lányát.

Tizenöt perccel később az asszisztensnő ablaka előtt állt. – Rohanok a doktor úr után, ő már elment hozzánk, de indulás előtt azt mondta, hogy be kell fizetnem a megújított jogosítványomért háromezer-ötszáz forintot – mondta megkönnyebbülve. A középkorú asszisztensnő alaposan végigmérte, majd kijelentette: ötezer forintot kérek.

– A doktor úr háromezer-ötszázat mondott…
– Negyven év alatt ötezer a tarifa, és 2012-ig érvényes a jogosítványa – hangzott a válasz, ellentmondást nem tűrően. Az asszony szeme nagyra kerekedett: hány évesnek gondol engem?
– Harmincasfélének… – felelte az asszisztensnő rezzenéstelen arccal.
– Nekem huszonéves gyerekeim vannak, nézze meg a számítógépben az adataimat! – mondta sértetten, de a következő percben hangosan felnevetett. – Micsoda őrült nap ez! És milyen ostoba hisztérika vagyok én! Azért dühöngök, játszom el a sértett anyaoroszlánt, mert tizenvalahány évvel fiatalabbnak gondolnak, mint az életkorom? Annak ellenére, hogy fél órával ezelőtt “lebőgtem” az összes szemfestékemet?

– Bocsánatot kérek – mondta az asszisztensnő kimérten –, sokkal fiatalabbnak néztem önt. A negyven felettieknek tényleg csak háromezer-ötszázat kell fizetniük.
– Nagyon kedves – hadarta vidáman, majd néhány perc múlva szinte beröppent a kocsijába. – Tűz, irány a gyerek! – kiáltott magára jókedvűen. – Hej, milyen csodásan süt a nap, de szépek ezek az őszi fák! – gondolta útközben, és amikor otthon megtudta, hogy a magas láz oka egyszerű gyomorrontás, táncra perdült a szoba közepén.

– Anyu, lejjebb ment a lázam, de fáj a hasam, és dühös vagyok – panaszkodott a gyerek. – Képzeld, olyan undok volt a doki… Azt hitte, hogy még csak tizennégy éves vagyok, pedig a múltkor tizennyolcnak néztek a metrón! Anyu, mi bajod, miért nevetsz ennyire?
– Ó, édesem, ne öregítsd magad! Leszel te tizennyolc meg negyvennyolc is! – nevetett tovább önfeledten.
– Mi ebben a vicc?
– Hát csak az, hogy a nem túl hiú nők is szeretik átverni a világot – mosolyodott el halkabban, közben az sem zavarta, hogy kinn zuhogni kezdett az eső, és az ősz bevicsorgott az ablakon, mint egy foghíjas, rosszkedvű öregasszony.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top