nlc.hu
Aktuális
Oldás és kötés

Oldás és kötés

Huszonnyolc éves, kétgyermekes anyuka vagyok. "Nagy" lányom hatéves, a kicsi kilenc hónapos. Amikor a másodikat vártuk, hittem abban, hogy nem követem el ugyanazt a hibát, amit az elsõnél. De bosszankodva látom, hogy nem lettem más ember. Sajnos.




Mit ronthattam el? Konkrétan: oldás és kötés. A babát még szoptatom. Bár, ha a gyermekorvosra hallgatok, már nem teszem. Nyolc hónaposan megkérdezte, hogy ugye, már nem szoptatok, mert a gyerek nem lesz normális. Ugyanis a börtönben is legkésőbb nyolc hónapos korában elveszik a gyereket az anyjától, hogy ne kötődjön “túlságosan”. Különben pszichésen zavart lesz, soha nem lesz ép ember.

Ezen elgondolkoztam. Figyelem a nagylányomat (ő kilenc hónapig szopott). Tényleg nehezen beilleszkedő, hozzám túl erősen kötődő, nehezen köt új ismeretséget. A picin is látok jeleket: nem marad meg másnál, ha kimegyek a szobából, akkor sír, és négykézláb kapar utánam. Az apjával is csak akkor érzi jól magát, ha engem nem lát. Amint meglát, átjön hozzám; de ha én ott vagyok, mindenkire mosolyog, ismerkedik, barátságos – de csak az ölemből!

A nagy mentségére szóljon, hogy az apja hasonló természet. De vajon a gyerekeket nem én teszem-e ilyenné? Nem kötöm-e őket túlságosan magamhoz? Lehet, hogy a szoptatás élettani szerepe szűnőben? Sőt, ebben az életkorban már káros? Nincs is módom rá, hogy a picit “elszoktassam” magamtól, mert a nagyszülők távol laknak, és még aktívak, egy-két havonta találkoznak az unokával. Így aztán a gyerek napközben csak velem van. Tényleg a túlzott kötődésből eredő veszélyek fenyegetik-e, és mit tehetnék ennek kivédésére?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top