nlc.hu
Aktuális
Mozduljunk! – II. rész

Mozduljunk! – II. rész

Séta a szabadban

A sétálás, a kirándulás a legjobb alapozás a rendszeres sportoláshoz. Gyors tempóban sétáljunk – lehetőleg jó levegőn – naponta fél órát, majd növeljük a sétálásra fordított időt! Testünknek, lelkünknek jót tesz ez a kis kimozdulás.

Futás: salakon vagy füvön

Füvön vagy salakon fussunk, és lehetőleg futócipőt viseljünk! Tűzzünk ki célokat, például azt, hogy ma tíz percet futok, holnap tizenkettőt, azután tizennégyet… Ha légszomjunk lenne, váltsunk gyors tempójú gyaloglásra, és ha erőre kapunk, kocogjunk tovább! Később fokozatosan növeljük a távot/időtartamot! A legjobb “kozmetikai módszer” a futás, hiszen a jó levegőn kipirul, egészséges színt kap az arc. Ez a leghatásosabb zsírégető sport (gondoljunk bele: kövér futókat nem szoktunk látni!).

Kerékpárral a szobában

Csak a legmerészebbek kezdenek télen a szabadban biciklizni, ezért most mi is inkább a szobakerékpározást ajánljuk. Mielőtt lepakolnánk az ott tárolt ruhákat a bicikliről, és felpattannánk a nyeregbe, szellőztessünk ki! A biciklit állítsuk a legkönnyebb fokozatra (sík terepre), lassan kezdjünk tekerni, tíz percig könnyed tempóban melegítsünk be! Ezután öt percig tekerjünk gyors tempóban, majd újra lassuljunk le, hogy kicsit kifújjuk magunkat! Ezt követően állítsuk erősebb fokozatra (hegyi terepre) a kart, és öt percig tekerjünk! Ezután ismét könnyű fokozaton, lassabban biciklizzünk, s ha kicsit kipihentük magunkat, ismételjük meg a sorozatot elölről! Mind a futás, mind a kerékpározás után fontos az izmok nyújtása.

Aerobikóra, táncos elemekkel

A modern aerobikóra rengeteg táncos elemet tartalmaz – úgy érezzük magunkat, mintha tánckar tagjai lennénk, sokkal változatosabbak a lépések, mint régebben. A tanuláshoz türelem kell, de ha elsajátítjuk az alaplépéseket, már élvezni fogjuk az órát.

Stepaerobik: változatos lépések a dobogón

Mindenki kap egy dobogót, amelynek segítségével változatosabbá lehet tenni a lépéskombinációkat. A dobogóra való fel-lelépések nagyon hatásosan megmozgatják többek közt a comb és a far izmait.

Kangoo jumping

Speciális cipőben ugrálunk a meghatározott koreográfiára. A különleges cipő kíméli a gerincet, a térdet, a bokát. Miként a többi ugrálós tréning, ez is remekül formálja a combot és a feneket.

Slide-óra

Míg a korábban említett sportok elsősorban az állóképességet növelik és fokozottan zsírégető hatásúak, addig a slide óra inkább az alakformálást, az izmok feszesítését célozza. Ehhez csúszós felületű tornaszőnyeget adnak, valamint csúszós felületű “tappancsokat”, utóbbiakba belebújtatjuk a lábunkat, majd a szőnyegen különböző koreográfia szerint csúszkálunk.

Alakformáló torna

Súlyzók segítségével végezzük a gyakorlatokat, sok ismétléssel, s így formálódnak izmaink. Nem az izomtömeg-növelés a cél, hanem az izmok formálása. Az az ideális, ha az alakformálást felváltva végezzük valamelyik állóképességi edzéssel.

Konditermi edzés

A konditeremben súlyzós edzéssel növelhetjük az izomtömegünket. Mivel ilyenkor általában nagyobb súlyokkal dolgozunk, kezdetben – a sérülések megelőzése érdekében – feltétlenül kérjünk szakembertől segítséget!

Fényhiány = rosszkedv?

A melatonin nevű anyag termelődése a szervezetben a napsütéses órák számától függ. A melatonin a hangulati zavarokra jótékony hatást gyakorol. A tapasztalatok szerint Magyarországon kora ősztől a nyár elejéig sokkal több a lehangoltsággal küszködő ember. Őket speciális fényterápiával is lehet kezelni, ami nem egyenlő a szoláriumozással. A nyári napfényt nem helyettesíti a szolárium, de ha valaki azt tapasztalja, hogy a mesterséges napozástól jobb lesz a közérzete és a hangulata, segíthet magán, ha ősztől tavaszig hetente egyszer szoláriumozik.

Ne karácsony előtt kezdj fogyókúrázni!

Fogyókúrázók számára “veszélyes” időszak a tél, egyrészt a karácsonyi evés-ivás miatt, másrészt a korai sötétedés miatt sok estét otthon, a lakásba bezárkózva töltünk, és ilyenkor általában előkerül egy kis édesség is… Karácsony előtt egy-két héttel már nem érdemes elkezdeni a diétát, mert az esetleg kudarcba fullad az ünnepi vendégjárás idején. Inkább tűzzük ki célul, hogy januártól fogyókúrázunk, most pedig érdemesebb valamilyen sportot választani, amit a két ünnep között is folytathatunk. Így biztosan jobb formában kezdjük az új évet, és nagyobb az esély arra is, hogy sikeres lesz majd a diétánk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top