nlc.hu
Aktuális
Kitalált múlt – égi jövõ – II. rész

Kitalált múlt – égi jövõ – II. rész

Modern legendák

Hamisítani mindig lehetett, de sohasem volt könnyű. Abban az időben, amikor a vasárnapi misén értesültek a népek a világ dolgaival kapcsolatos hivatalos álláspontról, persze lényegesen egyszerűbbnek tűnik, mint ma, amikor tévé, rádió, internet és újságok tucatjai terjesztik az információkat. Olyan sok forrásból érkezhet el hozzánk ugyanaz az információ, hogy szinte reménytelen bármit eltitkolni, vagy megmásítani. Olyasmit, mint amikor bezár egy gyár, eladnak egy ismert épületet, vagy emelik valaminek az árát, esetleg lemond egy államtitkár, ma már nem lehet titokban tartani.

Az is tény, hogy híreket szolgáltató médiumok – újságok, híradók – versenyeznek a közönségért. Még a komoly hírműsoroknak is tekintettel kell lenniük arra, hogy a nézők az esti filmek alatt hozzászoktak a vér, a brutális jelentek látványához, ezért az ilyen elemeket a híradókban sem mellőzhetik. A kereskedelmi televíziókban pedig gyakran nagyobb hangsúlyt kap egy háromfejű tajvani kígyóról szóló hír, mint egy súlyos tényeket tartalmazó, de kevésbé mozgalmas eseményről adott tudósítás.

Vajon a mai mindent átható kereskedelmi szemlélettel függ-e össze az a furcsa tény, hogy még a jelenlegi információ özön sem tudja kiküszöbölni a modern legendák kialakulását. Lehet, hogy az emberek érzik, hogy amit látnak, hallanak, az csak a valóság egy része, ezért az általunk nem értett tények, események mögött hatalmas, rejtett összefüggéseket keresnek – merült fel bennem a kérdés. Vajon most épp azért lehet történelmet hamisítani, mert áttekinthetetlenné vált a világ? Vajon a Kitalált középkor című könyv után nem kellene-e megírni a kitalált jelenkort is?


Kövér Tamás szerint a kérdésfelvetéseim ebben a formában nem pontosak. Tény, hogy az emberek szeretik a dolgokat jó és rossz oldalra csoportosítni, az sem kérdés, hogy a “tömegemberek” manipulálhatóak – lásd fasizmus, sztalinizmus és társaik, de a globális összeesküvés elméletekkel érdemes csínján bánni. Azon pedig, hogy ez itt most a való világ, vagy valami más, egyelőre hadd törjék a fejüket a Mátrix című film folytatásain dolgozó forgatókönyv írók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top