nlc.hu
Aktuális
Segítség!

Segítség!

"Kisfiam nagycsoportos óvodás. Eddig mindig dicsérték. Most szólt az óvó néni, hogy baj van Tomival: nem ismeri fel a trapézt! Megkérdeztem: az melyik is? És a négyzetre azt mondja, hogy: kocka!"




“A mi városunkban most már az ötödik vagy hatodik óvoda önállóságát szüntetik meg, szervezetileg valamelyik iskolához csatolják, és így vezetője az iskolaigazgató lesz. Két igazgató már rendelkezett is, hogy szigorítsák meg az iskolára való felkészítést, gyakoroltassák a háromujjas ceruzafogást, növeljék a kötelező foglalkozások számát és időtartamát stb. Joguk van ehhez?”

“Némi vita bontakozott ki az óvodavezetők és az iskolaigazgatók között az első osztályosok tavalyi vizsgálata után. Van igazgató – bár ez nem általános –, aki azt állítja, hogy a gyerekek azért nem elég “fejlettek”, mert az óvoda nem “fejleszti” őket. Segítség! Szerintem ez az igazgató teljesen félreértette a vizsgálatot – és a vizsgálat célját –, amelyik szerintünk, óvónők szerint, éppen azt mutatta ki, amit már régen tudunk, hogy a gyerekek nem hatéves korukban lesznek iskolaérettek, és hogy többségükben tulajdonképpen a hetedik-nyolcadik életév között, illetve a nyolcadik életév betöltésével érik el például az írásmozgáshoz szükséges mozgáskoordináció megfelelő fejlettségét. Előadást is hallgattunk erről, és ott ugyanezt mondták. De sok iskola, mintha egészen másképpen értelmezné a vizsgálatokat. Kinek van igaza?”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top