nlc.hu
Aktuális
A 10 legfontosabb kérdés a bõrrõl

A 10 legfontosabb kérdés a bõrrõl

Tudta, hogy egy felnõtt bõre két négyzetméternyi, és 14 kilogrammot nyom? Ahhoz, hogy egész életünkön át tökéletesen simuljon ránk, érdemes a legfontosabb kérdéseket tisztázni.





1. Hogyan épül fel a bőr?

A bőr három rétegből áll. A felhám az a látható, tapintható réteg, amelyre naponta a különféle kozmetikumokat kenjük. Ez a felhám fiatal korban 28 naponta felfrissül, a bőr ettől fiatal, sugárzó és feszes. Aztán, ahogy múlik az idő, a folyamat egyre lassul.

A felhám alatt van az irharéteg, amely lehetővé teszi, hogy érezzük a viszketést, a hőmérsékletet, az érintést. Ez a réteg veszi fel a krémekből a feszességhez, bársonyossághoz szükséges táplálékot.
Végül a legalsó réteg, mely főleg zsírszövetekből áll: itt találhatók a faggyú- és izzadságmirigyek, valamint a szőrszálak gyökerei.

Tipp: 20 éves korban elegendő a hidratáló zselé, 30 évesen jöhetnek a hidratáló krémek, 40-en túl már a tengeri kivonatokban gazdag krémek, és ha átléptük az 50-et, vessük be a fitohormonokat tartalmazó készítményeket.

2. Miért nevezik a bőrt a test védőkabátjának?



Mert a bőr a kívülről érkező hideget vagy meleget kiegyenlíti, és a testet a megfelelő hőmérsékleten tartja. Például hidegben az erek összeszűkülésével kevesebb hőt veszítünk, melegben kitágulnak a pórusok, és izzadással hűtik a testet.

Tipp: A könnyű hidratálókat tartogassuk tavaszra, nyárra, télen gazdagabb készítményekkel védelmezhetjük a bőrt.





3. Mikor kezdünk ráncosodni?

Már a húszas évek végén, a harmincas évek elején meglátszik a bőrön az idő. A mimikai ráncok, a nevető- és méregráncok mindig ugyanabban az irányban húzzák a bőrt, ami rendkívül erős igénybevételt jelent. A rugalmasságért felelős kollagén rostok száma is csökken, egyre kevesebb nedvességet tud tárolni a felhám, és már nem látszik annyira simának, üdének.

Tipp: Már húsz éves korban szoktassuk rá magunkat, hogy az arckrémet masszázsmozdulatokkal vigyük fel, ami plusz frissességet jelent.

4. Hogyan védekezik a bőr a baktériumok ellen?



Az enyhén savas, természetes védőköpeny útját állja a betolakodó vírusoknak. De ez a köpeny megsérülhet – például a túlzásba vitt tisztálkodás, szappanos mosdás hatására – akkor a baktériumok bejuthatnak a bőrön keresztül a testbe, és betegséget okozhatnak.

Tipp: Elegendő az arcot reggel “kettő az egyben” tisztító termékkel, míg este arclemosó krémmel és tonikkal megtisztítani.





5. Hogyan alakul ki a mitesszer?

A faggyúmirigyek fokozott termelése és a pórusok kivezető nyílásait eltömítő elhalt bőrréteg miatt jöhetnek létre a mitesszerek. A “fekete fejűek” könnyen kinyomhatók, a fehérek ellenben mélyebben helyezkednek el, és a helytelen kinyomás hatására heg, bőrelszíneződés alakulhat ki.

Tipp: Hetente radírozzuk le az arcot körkörös mozdulatokkal, így leválasztva az elhalt hámsejtet. Utána a pórusokból természetes módon ürülhet ki a faggyú.

6. Miért serdülő- és változó korban alakul ki a legtöbb pattanás?

Általában 12-23 év között – és 40 év után – erőteljes hormonális átalakuláson megyünk keresztül, amikor a faggyúmirigyek az ötödik sebességbe kapcsolnak, és ontják a bőrzsírt. Ez rendszerint ott látszik a legjobban, ahol a legkevésbé szeretnénk: az állon, a homlokon, a dekoltázson és a fülek környékén.

Tipp: Használjunk olyan pattanás elleni ecsetelőt, amely 2%-os szalacilsavat tartalmaz. Ez ugyanis nemcsak a gyulladást “húzza” le, hanem gyorsabban kerül felszínre az új, friss bőr, és nem hagy nyomot a pattanás.


A tíz legfontosabb kérdés a bőrről – II. rész>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top