Aktuális

Korán érõ éretlenek

Ma már egyre fiatalabbak kezdik a nemi életet, egy felmérés tanúsága szerint minden második középiskolásnak van szexuális kapcsolata. Csak remélhetjük, hogy valamennyien tisztában vannak a nem kívánt terhesség megelõzésének lehetõségeivel.

Az ifjúsági lapok orvosi és lelki tanácsadó rovatai gyakran adják közre tizenéves lányok segélykérő leveleit, amelyekben arról számolnak be, hogy egy futó kapcsolatból terhesek maradtak. Annak ellenére, hogy ma már adottak a hatásos védekezés lehetőségei, sokan nem élnek ezekkel, nem gondolnak idejében egy nem kívánatos terhesség testi-lelki következményeire.






Korai kezdés

– Kétségtelen tény, hogy a mai fiatalok korán érnek – mondja dr. Takács György szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász szakorvos, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kandidátusa. – Az első menstruáció általában tizenegy-tizenhárom éves kor között jelentkezik. A korai nemi érdeklődésben az akceleráció mellett szerepe van a filmekben és a médiában gyakran szereplő szexualitásnak, illetve annak is, hogy a családokban egyre ritkább az őszinte, meghitt szülő-gyermek kapcsolat. Természetes, hogy a fiatalok tele vannak kíváncsisággal, kérdésekkel, ám ezekre ritkán kapnak választ. S hiába érettek testileg, lelkük még nem elég felkészült a kapcsolatra.
Ha már megtörtént a baj, a kamasz lányok gyakran sokáig titkolják állapotukat. Többnyire csak a tizenkettedik terhességi hét után jelentkeznek a nőgyógyásznál.







dr. Takács György
Ahogyan a harmincöt év feletti asszonyoknál, úgy a kiskorú terheseknél is gyakrabban fordulhat elő a magzat fejlődési rendellenessége. Az élettani érettségtől is függ, hogy a kismama szervezete hogyan reagál a terhesség okozta megterhelésre. Egészségeseknél általában nem fordul elő szövődmény, de a terhes és a magzat egyaránt veszélyben lehet, ha elmaradnak fontos vizsgálatok. S az sem jó senkinek, ha egy – nem ritkán csonka – családba kisbaba érkezik, oda, ahol nem várják igazán, és lelkileg sem készültek fel az érkezésére. S ha eleinte akarják is őt, később, a megszületése után szembesülnek a napi gondokkal, hogy házasságon kívül, egyedül, minden egzisztencia nélkül még nehezebb egy gyermeket felnevelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top