nlc.hu
Aktuális
Távlati lehetõség: a távmunka – II. rész

Távlati lehetõség: a távmunka – II. rész

Ahol már működik

Ha egy cég át- vagy újragondolja tevékenységét, és megállapítja, hogy a működése átalakításával ki tud helyezni egyes dolgozókat – vagy akár egész osztályokat – otthoni munkára, akkor ezzel a lépéssel jelentős összeget megspórolhat. A NeGRAL Kft. ezernyolcszáz informatikust tart nyilván, munkatársait pedig öt éve távmunkában foglalkoztatja.
– Először a honlapunkon kell magát regisztrálnia a távmunkásnak – mondja Seres György ügyvivő –, ezzel pedig egy közösség tagja lesz. Amikor jön egy feladat, mi ebből az adatbázisból választjuk ki a legjobb, legmegfelelőbb szakembereket, majd az esélyeseket a cég szakmai igazgatója egy személyes beszélgetésre hívja, és, ha meg tudunk egyezni, akkor kezdődhet a munka.

A távmunkának nemzetközileg két hátránya ismert: az ellenőrizhetőség és a nyomon követés hiánya. De mi kifejlesztettünk egy programot, amely ezt a két problémát kiküszöböli, így ellenőrizni tudjuk, mikor és mennyit dolgoznak a távmunkásaink. Számunkra mindegy, hogy az illető hölgy vagy férfi, hol lakik, van-e gyereke. Nagyon jó szakmai referenciákat és gyakorlatot lehet nálunk szerezni. Az interneten hamar elterjed, ha valaki ügyes és megbízható, de az is, ha nem.


Tűzoltó leszel, s grafikus

Örkényi István Szombathelyen dolgozik tűzoltóként. Idejéből és energiájából még arra is futja, hogy grafikusi megbízásoknak tegyen eleget a számítógépe segítségével.

– Nagyon szeretem a szakmámat, de mindig is érdekelt a programozás, a weboldalszerkesztés – meséli. – Autodidakta módon képeztem magam, nincsen semmilyen bizonyítványom, viszont nagyon élvezem, amit csinálok – talán ezért megy egyre jobban a dolog. A távmunka pedig egy jó barátomnak köszönhető: úgy három évvel ezelőtt alapított egy céget, ahová elhívott dolgozni. Kipróbáltam, és bejött, bár a tűzoltás mellett nem könnyű egyeztetni, különösen úgy, hogy mindig a maximális teljesítményre törekszem. Átlagosan napi nyolc órát ülök a számítógép előtt, egy önálló weboldal, egy honlap grafikai munkáinak elkészítése pedig majdnem egy hetet, azaz öt teljes munkanapot vesz igénybe. Jelenleg nincs is komoly kapcsolatom. Szakítottam a barátnőmmel, és tudom, hogy ez is jórészt a túl sok munka miatt történt. Azt hiszem, család és gyerekek mellett képtelenség lenne a kettőt együtt csinálni: előbb-utóbb választanom kellene, és a tűzoltóságról biztosan nem mondanék le.







Ölvedi Orsolya
Nem mellékes

Ölvedi Orsolya már lassan másfél éve dolgozik otthonról. A fiatal lány régebben újságíró volt, főként a sportrovatokba írt, aztán elkezdett PR (közkapcsolatok) tevékenységgel foglalkozni, és ma már csak ezt csinálja.

– A céget a bátyámmal közösen vezetjük, sportrendezvények lebonyolítását, sajtótájékoztatókat, kampányokat szervezünk – meséli Orsolya. – Szinte mindent itthonról bonyolítunk, számítógép segítségével. Elektronikus úton küldjük el a bemutatkozásunkat, az ajánlatainkat. Az interneten keresztül jelentkezünk a kiírt pályázatokra is. A jövőmet is erre a munkára alapozom, igaz, az induláshoz kellett némi befektetés. Elengedhetetlenek a jó kapcsolatok, a megfelelő informatikai háttér és a kitartó munka, de megéri. Én ma már csak ezzel foglalkozom, és a tanulásra is jut időm: a Testnevelési Egyetem sportmenedzseri szakára járok.
Nem állítom, hogy ezt jobban szeretném az újságírásnál, de legalább annyira érdekel, és ezért nagyon sok örömöm telik benne, sok a sikerélményem. Nem utolsósorban pedig jó megélhetési forrás is, ami nevezhető akár rendszeres jövedelemnek. Ha kellő intenzitással és odafigyeléssel végzem a munkámat, akkor legalább olyan biztos bevételre számíthatok, mintha havi fixért dolgoznék egy munkahelyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top