Aktuális

Cukor kell a boldogsághoz? – II. rész

Természetes édesítőszerek

Az őrölt szentjánoskenyér-por (karob) valamennyi enzimet, nyomelemet, vitamint tartalmazza, amely a mesterséges édesítőszerekből hiányzik. Bátran használhatjuk sütéshez, főzéshez – tejbegríztől kezdve, tortákon át mindenhez. Kávéba és teába tehetünk mézet is!

Tippek – a függőség legyőzéséhez

•  Szabaduljunk meg minden olyan ennivalótól, amelyik hozzáadott cukrot tartalmaz, egyszerűen dobjuk ki ezeket!

•  Amíg a függőség el nem tűnik életünkből (ez körülbelül két hónap), ne együnk kukoricát, mert a feldolgozott ételek cukortartalmának nagy része kukoricából származik, így fogyasztása sóvárgást okozhat!

•  A vércukorszint zuhanása esetén – fáradtság, verejtékezés – se édesség után nyúljunk, hanem együnk burgonyát, sós kekszet vagy olajos magvakat!

•  Mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét, ha cukrot tartalmaz, tegyük vissza a polcra!

•  Kerüljük a szacharint, a mesterséges édesítőszereket és az üdítőitalokat!

Teszt

Cukorfüggő vagyok?

1. Nem szoktam mindennap finomított cukrot enni.

Igaz/Hamis

2. Akár több napon keresztül is megvagyok cukrozott élelmiszerek nélkül.

Igaz/Hamis

3. Meg tudom állni egy szelet csoki vagy süti evése után, hogy nem eszek tovább.

Igaz/Hamis

4. Akár három vagy négy órát is tudok evés nélkül létezni úgy, hogy közben nem jön rám remegés, fáradtságérzet, izzadás, ingerlékenység, depresszió vagy nyugtalanság.

Igaz/Hamis

5. Felkelés után több mint egy órán keresztül kibírom evés nélkül.

Igaz/Hamis

6. Nem okoz gondot, ha egy-két napig nem iszom édesített üdítőket.

Igaz/Hamis

7. Nem eszem édességet az étkezések után.

Igaz/Hamis

8. Lehet otthon csokoládé és más édesség is, de meg tudom állni, hogy ne egyem meg.

Igaz/Hamis

9. Sosem sóvárgok cukor, kávé, csokoládé vagy alkohol után.

Igaz/Hamis

Ha több mint három esetben “hamis” választ adtunk az állításokra, akkor fennáll a veszélye, hogy érzékenyek vagyunk a cukorra. Vágyódunk rá, elvonási tünetek alakulnak ki, ha nem jutunk hozzá, és rövid ideig jobban érezzük magunkat, ha édességet eszünk. A jobb közérzet reményében elfogyasztott cukorral valójában csak rosszabbá tesszük állapotunkat. Érdemes szakemberhez fordulni!
Ha három vagy kevesebb esetben jelöltük be a “hamis” választ, akkor nem függünk a cukortól, de így is érdemes odafigyelni táplálkozásunkra. Lehet, hogy nem ismerjük fel, milyen sok cukrozott ételt fogyasztunk, nem egyértelműen édesség formájában, hanem például konzervált húsok vagy gyümölcsök feldolgozásánál, alkoholban, ketchupban vagy lekvárokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top