nlc.hu
Aktuális
Csak egy szempillantásra!

Csak egy szempillantásra!

Ráncok, duzzanatok, vöröses foltok a szemünk körül? Nem kell ezzel a problémával együtt élnünk, hiszen a modern krémek, a könnyû masszázsok és néhány szupergyors trükk gondoskodik arról, hogy mindig kifogástalan tekintettel figyeljük az életet.

Nincs esélye a ráncoknak, ha időben és megfelelően ápoljuk a szemünk környékét. A szarkalábak valóban először itt válnak láthatóvá, mert a bőrünk ezen a környéken a legérzékenyebb. Olyan finom, mint egy törékeny virágszirom, háromszor vékonyabb (mindössze egy mm), mint az arcunk más részén. Ugyanakkor hiányoznak a védelmet jelentő zsírszövetek, kollagén rostok és a rugalmasságot biztosító elasztán. A nedvesség is könnyebben elszökik a szem környéki bőrfelületről, emellett ez a terület az, ahol igazán megdolgoztatjuk a felhámot. A szem ugyanis rengeteget “dolgozik”: naponta húszezerszer mozdul a szemhéj le és föl, miközben pislogunk. Nem csoda tehát, hogy a feszesség már huszonöt éves kortól alább hagy.

Zselék, krémek hadrendben

A nemkívánatos jelenség ellen szemkrémekkel, gélekkel vehetjük fel a harcot. Ezek megerősítik az érzékeny részeket, és ösztönzik a sejtmegújulást. Fontosak a nedvességmegkötő hatóanyagok, amelyek növények, illetve tengeri moszatok kivonatait is tartalmazzák. A C-vitamin is fontos adalék, mivel a kollagénszintézist serkenti, az E-vitaminnal együttesen fellépve pedig hatásosan védekeznek a szabadgyökök ellen.

Szemforgató gimnasztika

Az a huszonkét miniizom, mely a szem körül dolgozik, rávehető arra is, hogy a bőr feszesítésében munkálkodjon. Aki ezeket az izmocskákat megerősíti, megelőzheti az oly rettegett szarkalábakat, s azt is, hogy ezek idővel komoly ráncokká mélyüljenek.
A fejet tartsuk egyenesen, a szemünkkel először balra, majd jobbra körözzünk, utána nyissuk egészen tágra, de úgy, hogy közben még véletlenül se ráncoljuk a homlokunkat! Gyakorlat a nevetési ráncok ellen: tegyük reggelente és esténként a kezünket a halántékunkra! A bőrt gyengéden húzzuk a fülünk mögé, tartsuk így tíz másodpercig, majd engedjük el!

Sugárzó tekintet reggel

Ha reggel, felkelés után bedagadtnak tűnik a szemünk, annak nem feltétlenül az esti bulizás az oka. Sokkal inkább az, hogy éjszaka, alvás közben – természetesen – nem működik a szemhéjmozgató izom, így pedig a könnypumpáló rendszer is szünetel. Következmény: fölhalmozódnak a nem távozó salakanyagok a szem alatti bőr kötőszöveteiben, mely duzzanat formájában mutatkozik.
Gyors segítség: egy kis darab jeget vagy mélyhűtőbe tett géllel (esetleg krémmel) átitatott vattalabdacsot tizenöt percig tartsunk a szemhéjunkon! Aki rendszeresen ébred bedagadt szemekkel, annak azt tanácsoljuk, hogy vegyen olyan zselés szemmaszkot – nagyobb drogériákban kapható –, melyet, ha este betesz a hűtőbe, reggelre pont megfelelő hőmérsékletű lesz, és így nem kell az olvadó jégkockákkal bajlódnia.
Extra tipp: feketeteából készítsünk jégkockát! A hűtőhatás leviszi a duzzanatot, a tea pedig beindítja a mikrocirkulációt.

Pergő ujjbegyek

Egyébként is célszerű szemránckrémünket a hűtőszekrényben tárolni, ugyanis sem a téli fűtés, sem a nyári meleg nem tesz jót neki. Reggel speciális módszerrel vigyük fel a krémet az érzékeny bőrfelületre! A hideg és a masszázs felpezsdíti a vérkeringést, és hatásosabb lesz a hidratálás. A krémből tegyünk apró pöttyöket a szemünk köré, és ujjbeggyel – az alsó részen kívülről befelé, a felső szemhéjon belülről kifelé – apró, dobpergésszerű ütögetéssel dolgozzuk be a krémet! Ezzel a módszerrel nem nyúzzuk káros mértékben a leheletfinom bőrt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top