nlc.hu
Aktuális
Villámtréning

Villámtréning

Most, hogy egyre többet süt a nap, érdemes a jó levegõn sportolni. Mivel nagyon sokan küzdünk idõhiánnyal, az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet akár napi negyedórás mozgással is karbantartani a testünket, és formálni az alakunkat.

Természetesen a teremsportoknak is van előnyük, de tavasszal ajánlatos kicsit kimozdulni a természetbe, hiszen a szabadban, jó levegőn végzett mozgás nemcsak a szervezetünknek, hanem a szépségünknek is jót tesz. A friss levegőn kipirul, egészséges színt kap az arc, ráadásul a napfény a kedélyünkre is jó hatást gyakorol.

Ha ön is azok közé tartozik, akik időhiány miatt nem sportolnak, akkor jó hírünk van: már napi tizenöt perc mozgás is látványos eredményeket hozhat, persze, csak akkor, ha valóban rendszeresen, mindennap szán ennyi időt a sportolásra.





Tizenöt perc zsírégetés

Ugyan a szakkönyvek azt mondják, hogy a harminc percet meghaladó sportolásnál használja fel a szervezet a saját zsírraktárait, és ez a leggyorsabb módja a zsírpárnák apasztásának, mert ilyenkor már mozgás közben “ég” a zsír. Azonban a rövidebb edzésektől is várhatunk fogyást, mert ilyenkor sportolás után, a pihenőidőben szabadul meg szervezetünk a fölösleges zsírpárnáktól. Nagyon fontos, hogy a sportolást legalább két-három perces laza bemelegítés előzze meg, és utána nyújtsuk meg az izmainkat! Az alábbiakban bemutatott kardioedzések fejlesztik az állóképességet, és ha a pulzusszámunk mindvégig zsírégető tartományban marad, akkor fogyás is várható. (A zsírégető zóna úgy számolható ki, hogy 220-ból kivonjuk az életkorunkat, majd ennek hatvan százalékát vesszük: a kapott eredmény lesz a zsírégető pulzustartományunk.)

•  Kezdőknek

Kezdetben negyedóra erőltetett gyaloglás is megteszi, pár nap után már kocoghatunk is, és ha elfáradunk, váltsunk vissza gyors gyaloglásra! Hatásos lehet a helyben futás is, amelynek során váltogassuk a magas térdemelést a sarokemeléssel!

•  Haladóknak

Akik már jobban bírják a terhelést, azoknak negyedóra kocogás, futás, gyors kerékpározás, esetleg szökdelés, ugrálókötelezés, görkorcsolyázás ajánlható. Ha a szabadban találunk egy magasabb lépcsőt vagy farönköt, akkor az is remek kardioedzés (ráadásul farizomerősítő), ha tizenöt percig egyenletes tempóban, váltott lábbal fel-le lépegetünk róla. Ugyanilyen hatásos, ha találunk egy hosszabb lépcsőt, meredekebb utat, és azon szaladunk fel többször egymás után.
Villámtréning – II. rész>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top