nlc.hu
Aktuális
Újdonságok a fogászatban

Újdonságok a fogászatban

Ma már mindannyiunk számára fontos, hogy fogainkat minél tovább megõrizzük, s hogy azok esztétikusak, ápoltak, szépek legyenek.






Dr. Balogh István: A korszerű amalgámoknak nincs káros hatásuk
Sokszor akár egy állás megpályázásánál is előnyben van a hasonló végzettségű, tapasztalatú jelöltek között az, akinek a megjelenése, s így fogazata is ápolt.

A fogászatban is folyamatosan jelennek meg újdonságok. Azokról adunk most hírt, amelyek már Magyarországon is elérhetők.

– A betegek nagy része még ma is tart a beavatkozásokkal járó fájdalomtól, pedig már nem igazán lenne erre oka – mondja a Nők Lapja szakértője, dr. Balogh István, Budapest XIII. kerületi fogászatainak vezető főorvosa.

– Létezik már olyan zselé, amelyet az injekció beadása előtt fel lehet kenni az ínyre, így az íny teljesen elérzéstelenedik, s ezután, ha nagyon vékony tűvel adja az orvos az injekciót, akkor semmiféle fájdalmat nem érez a beteg. Van olyan érzéstelenítő készülék is, amelyhez nincs tű, hanem nagy nyomással belövi az érzéstelenítő oldatot a nyálkahártyába. Olyan, új anyagokat is alkalmazunk, amelyekből nagyon keveset kell adni, és olyan gyorsan hatnak, hogy fölösleges kiültetni a beteget a váróba, rögtön utána el lehet kezdeni a kezelést, teljesen fájdalommentesen.

Szintén a fájdalommentes fogászat újdonsága az a készülék, amely nagy nyomással kvarcszemcséket fúj ki, és ezt vízfüggöny veszi körül, és így alakítja ki a lukas fogban a töméshez a felszínt. A fúrónak nincs kellemetlen hangja, és kisebb lyukaknál – e gép használatával – szükségtelen az érzéstelenítés.





Tévhitek és igazságok a tömésről

Sokan azt hiszik az egyszerű, fehér, esztétikus fogtömésről, hogy porcelántömés, pedig ez tévedés, hiszen porcelán “tömést”, vagyis betétet csak laboratóriumi körülmények között, porcelánégető kályhában tud készíteni a fogtechnikus. Ezek a fehér tömések nem is lézeres tömések, csak egy speciális lámpa fényénél kötnek meg a fogban a fehér tömőanyagok.

– Sokan károsnak tartják az amalgámtömést, ezért kicseréltetik azt fehérre – mondja Balogh főorvos. – Pedig a ma használatos, korszerű amalgámoknak nincs káros hatásuk! Tény, hogy nem olyan szépek, mint a fehér tömés, de nagyon erősek és rendkívül tartósak. A fehér töméseknél sajnos, a kötéskor egyfajta zsugorodás lép föl. Ennek az a következménye, hogy – bár ez szemmel nem látható – a fog és a tömés határán vékony rés keletkezhet, ahol beszivároghat a nyál. Emiatt a fog romlásnak indulhat, méghozzá úgy, hogy ezt a beteg nem is érzi. A fehér színű tömések egy idő után elszíneződhetnek. Ha valaki fehér színű tömést szeretne, sokkal jobb és korszerűbb megoldás az úgynevezett inlay vagy betét, amikor a fogorvos a tömésre kialakított, kifúrt lyukról lenyomatot vesz, és az alapján a fogtechnikus laboratóriumban elkészíti a tömést, amely lehet tiszta porcelán, illetve aranyra vagy fóliára égetett porcelán is, majd ezt a betétet az orvos beragasztja a fogba. Ezzel szép, fehér, esztétikus, tartós tömés kapható.

Héjkerámia

A héjkerámiát akkor érdemes alkalmazni, ha a fogak elszíneződtek, vagy a külső felszínük nem szép, esetleg töredezett, vagy a fogakat szélesíteni szeretné a páciens, mert nagyok köztük a rések. Ilyenkor nem kell a jó fogakat lecsiszolni, és koronát tenni rájuk: héjkerámia esetén a fogak külső felszínét csak egy picit kell megcsiszolni, és ide ragasztja fel a fogorvos a fogtechnikus által elkészített vékony porcelánhéjat. Hasonlóan kell ezt elképzelni, mint amikor a műkörmöt felragasztják az eredeti körömre. Esztétikus, tartós, erős megoldás várható az eljárástól.
Újdonságok a fogászatban – II. rész>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top