Aktuális

Újdonságok a fogászatban – II. rész





Segít a lézer

A gyakorlatban ma már nagyon ismert a fogbeültetés, más néven implantáció. Ezeket akár hátsó, sorvégi, akár elülső foghiánynál is lehet alkalmazni.

– Újdonság, hogy ma már inkább több implantátumot érdemes berakni, és kimondottan az implantátumokra készíteni a fogat, ahelyett, hogy a saját fogakat a beültetettekkel összekötnénk. Ennek élettani okai vannak, és az implantátum élettartama is meghosszabbodik – mondja Balogh doktor.

A fogászatban lágy és kemény lézert használnak. A kemény lézerek egyike a diódalézer, ezzel például megoldható, hogy egyetlen alkalommal fertőtlenítsék, majd letömjék azt a gyökércsatornát, amellyel máskülönben hetekig-hónapokig kellene a betegnek gyökérkezelésre járnia, és ezután ráadásul sem utófájdalom, sem dagadás nem lép fel. A diódalézerrel professzionálisan kezelhetők, fertőtleníthetők az ínyen lévő “tasakok”, amelyek negyven év fölött sajnos, eléggé gyakoriak. Igaz, ezt általában évente meg kell ismételni, de akinél egyszer ezt a beavatkozást elvégzik, azt mondja, hogy tartósan meglepően tisztának érzi a száját. A diódalézerrel szájsebészeti beavatkozásokat vérzés nélkül lehet végezni, sokkal szebb a gyógyulás, gyorsabb a hámosodás, ráadásul a sebet nem kell összevarrni.

A diódalézerrel végezhető – a hagyományostól eltérő – fogfehérítés is: egyes foltok, egyes fogak is remekül kifehéríthetők vele. A másik készülékkel, a lágy lézerrel például gyorsítani lehet foghúzás után a gyógyulást, s remek hatású az afták kezelésében is.


Fogszabályozás – felnőttkorban is





Ma már sok esetben akkor is megkezdhető a fogszabályozás, amikor a maradófogak előtörnek a gyerek szájában, tehát hatéves kor körül is, és Balogh főorvos szerint a felső határ is jócskán kitolódott, hiszen sokan csak negyvenéves koruk fölött szánják rá magukat a szabályozásra. Tudni kell, minél később szánja rá magát valaki, annál lassabban érhető el a szabályos fogsor, és már csak fix, beragasztott készülékkel lehet jó eredményt elérni. Ezek a készülékek ma már nagyon esztétikusak: a kis gyűrűk, a vékony sín átlátszó anyagból is készülhet, sőt, van olyan módszer is, amellyel teljesen láthatatlan a fogszabályozás. Utóbbi esetben a készüléket a szájüreg nyelv felőli oldalán, tehát belülre ragasztják fel, ezért egyáltalán nem látszik.


Kivehető, mégis stabil

Akinek kevés foga van, és ehhez részleges kivehető fogpótlást vagy kivehető hidat használ, és a pótlásnak van bizonyos mozgása a szájban, vagy kellemetlen, annak már újabb lehetőség is rendelkezésére áll: lehet olyan részleges fogpótlást készíteni (hátsó foghiány esetén is), hogy azt a meglévő foghoz kis zárral rögzítheti, s a zárnak van egy kis kulcsa. Ha beteszi az illető a pótlást a szájába és lezárja, a zár nem látszik, a pótlásnak nincs semmiféle mozgása, nagyon könnyű megszokni, és nagy biztonságérzetet ad, hiszen semmilyen pozícióban (például evés, éneklés, csókolózás) nem mozdul el.






Lehetne fehérebb?


A fogfehérítés során a fogakat két-három árnyalattal világosabbá lehet tenni. A fehérítést elvégezheti a fogorvos is a rendelőben: ilyenkor erősebb koncentrációjú anyagot használ, mint amikor otthoni fehérítéshez ad anyagot a páciensnek. Ha otthoni fehérítést végezne valaki, ehhez az orvos lenyomatot vesz a fogakról, ez alapján készíttet egy sínt, amelybe a páciens otthon behelyezi a fogfehérítő anyagot. A fogorvosnak ki kell képeznie a használatra a pácienst, nehogy szakszerűtlen használat miatt gyulladásba jöjjön az íny, majd megmondja, mennyi ideig kell használni (általában néhány éjszakán keresztül). Aki nem akarja egész éjszakán át bent tartani a szájában a sínt, az már választhatja a ragtapaszos fehérítést: a tapaszt naponta harminc percig kell a fogakon tartani. Van olyan fogfehérítő család is, amelyhez speciális fogkrém tartozik, ez megszünteti a fehérítés utáni fogérzékenységet, s van hozzá fogfehérítő rágógumi is, amely amellett, hogy szintén fehérít, segít megtartani az elért színt. Ehhez a családhoz tartozik olyan kapszula is, amelyet például hagymaevés után lenyelve, nyolc perc után teljesen megszünteti a kellemetlen leheletet.


Ha laza a jobb felső négyes…





A kilazult fogak csontpótló anyaggal rögzíthetők
Rendkívül sokan szenvednek fogínysorvadásban, ám a kilazult, mozgó fogak esetén is van megoldás. Ilyenkor az orvos feltárja azt a részt, ahol erős a csontfelszívódás, majd előkészíti műtéttel ezt a területet, azután csontpótló anyaggal lezárja, és összevarrja a sebet. Négy-hat hónap múlva várható a teljes csontosodás, vagyis amikor a páciens fogai ismét teljesen stabilakká válnak, s nem mozognak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top