nlc.hu
Aktuális
Amit a világ a magyaroknak köszönhet

Amit a világ a magyaroknak köszönhet

Idõrõl idõre napvilágot látnak a magyar sajtóban különbözõ hírek, amelyekben magyar kutatók jelentõs sikereirõl számolnak be. Lapunk – a teljesség igénye nélkül – bemutat néhányat közülük.

Hogy lássuk, hogy tudjuk: ma is hozzáteszünk valamennyit az emberiség boldogulásához.

Életet ment a művér







Dr. Horváth István
Tudták önök, hogy egy szívműtéthez huszonöt liter vér szükséges? Egy emberben öt liter vér kering, egy véradás alkalmával öt decilitert vesznek le, tehát huszonöt literhez ötven véradó szükséges. Ha azt szeretnénk, hogy biztosan legyen mind a négy vércsoportból, akkor már kétszáz ember kell, méghozzá olyan, akitől egy hónapon belül vették le, mivel – bármilyen furcsa – a vér is megromlik.
Dr. Horváth István orvos, a biológiatudomány doktora megoldást kínál a problémára: az általa előállított, porrá alakítható, mesterséges vért. A művér előnye, hogy bármilyen vércsoporthoz használható, porrá alakítva, azaz liofilezve sokáig eltartható, folyékonnyá tételéhez csak desztillált víz kell.

– A művér csak annyiban mű, hogy mi építjük fel, de alapanyagai természetesek, a szervezetben megtalálhatóak – magyarázza a doktor. – Az emberi és az állati hemoglobin (a vörösvérsejtben lévő vérfesték, amely az oxigén és a széndioxid szállítását végzi) nagyon hasonló, így akár a szarvasmarhák véréből is elő tudjuk állítani. A vörösvérsejteket “szétrobbantjuk”, így kettéválik a hemoglobin és az azt körülvevő sejthártya, amely meghatározza a vércsoportot. A kiszűrt hemoglobint új hártyába foglaljuk, amely viszont már semleges vércsoportú. Így a művér nagy segítség például tömegbaleseteknél, ahol a sebesültek sürgősségi ellátása gyorsabban történhet, mivel nincs szükség a vércsoport meghatározására.

A porrá alakítás során a művért lefagyasztják, és vákuumban elpárologtatják a jeget, így marad a “vérpor”, amely ilyen formában évekig eltartható, könnyen szállítható, akár mentőben is, ahol eddig nem lehetett. Desztillált vízzel bármikor újból folyékonnyá tehető, beadásakor különböző gyógyszereket is adagolhatnak hozzá, mint az infúzióhoz. Egy tonna porból ötvenezer liter művér készíthető.

– Nyúlkísérletek igazolták, hogy az állatok szervezete befogadta a művért – folytatja a feltaláló. – Ahhoz, hogy embereken is ki tudják próbálni a szert, nagyobb összegre szükséges a kutatóknak. Az eredmény óriási lenne, mivel a művér előnyös tulajdonságai – például az, hogy vörösvérsejtje jóval kisebb a természetesnél, így gyorsabb a gázszállítása – sokat segítenének a vérképzési problémákkal, érszűkülettel küzdő betegeken, de megelőzhető lenne az infarktus, sőt sok szívműtét is.

Tovább a második részhez >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top