Aktuális

Védekezés a kullancsok ellen

A természet újjáéledésével a kullancsok is felébrednek téli álmukból. Ezek a parányi vérszívók hordozzák az agyhártya- és agyvelõgyulladást okozó vírusokat és a Lyme-kórt elõidézõ baktériumokat, illetve néhány kevésbé gyakori betegség kórokozóit.




Mégsem az erdőt-mezőt kell kerülnünk, hanem a kullancsok lelőhelyeinél tanácsos óvatosabbnak lennünk, és fájdalommal nem járó csípésüket kell mielőbb észrevennünk.

A kullancsok már akkor aktívak, amikor az átlaghőmérséklet csak néhány fokkal haladja meg a fagypontot, és még a lombhullás után is veszélyesek lehetnek. Így kora tavasztól késő őszig érdemes betartani az alábbi tanácsokat.

Nem fáj, mégis veszélyes

– E rejtett életmódú vérszívók szeretik a lombos, bozótos, magas páratartalmú, hűvös helyeket – mondja dr. Bózsik Béla Pál patológus, a Lyme Borreliosis Alapítvány kuratóriumának titkára. – Ember és állat bőrébe fúródva vért szívnak, miközben testnedveiket az áldozat vérkeringésébe juttatják. Szerencsére nem mindenki betegszik meg, akit a kullancs megcsípett. Ezerből csak egyetlen fertőzött vírussal, vagyis minden ezredik csípés okozhat vírusos fertőzést.

A vírusos agyvelőgyulladás ellen már van védőoltás. Ajánlott, hiszen tökéletes védelmet nyújt. Ennek köszönhetően az utóbbi években felére-harmadára csökkent a megbetegedések száma. Évről évre egyre több betegről derül ki, hogy Lyme borreliosisban szenved. Ez a világon a leggyakoribb állatról emberre terjedő betegség. A kórokozók az állat középbelében hónapokig, évekig is vegetálhatnak. A csípés nem okoz fájdalmat – a befecskendezett érzéstelenítőanyag miatt észre sem vesszük a kis „ollóval” vágott sebet –, így a vérszívás akár napokig is tarthat, de a kullancs már négy órán belül eléri a kisereket, és a kórokozó bejut a keringésbe.

A Lyme-kórról





A Lyme-kór ellen jelenleg nincs védőoltás. A kórokozó szokatlanul változékony, és egyes fehérjéi az emberi szövetekhez hasonlóak, ezért a szakemberek azt a pici részt keresik, amelyik nem változik, és az emberi szövetektől eltérő szerkezetű. Ez ártalmatlan oltóanyag alapja lehet, és hatékony védettséget ad majd. A korábbi, ideiglenesen engedélyezett vakcinát már nem forgalmazzák.

– Legjobb megelőzni a kullancs-csípéssel terjedő betegségek kialakulását – hangsúlyozza Bózsik doktor. – A legegyszerűbb, ha elkerüljük az évszakonként változó kullancsveszélyes helyeket. Jó hatású a kirándulások előtt és alatt szedett Polybé-vitamin, de segítenek a bőrre, ruházatra fújt riasztószerek. A világos öltözet azért előnyös, mert azon könnyebb észrevenni az apró élősködőket. A hosszú nadrág szárát tanácsos betűrni a zokniba. Ne felejtsük otthon a könnyű sapkát vagy kendőt, ezek nem csak a nagy meleg ellen védhetnek, de a kullancsokat is felfoghatják. Különösen a hajas fejbőrt kell rendszeresen ellenőrizni, de a kullancsvizit a test egészén – főleg a hajlatokban – elengedhetetlenül fontos. A kertészkedők tartsák rendben telküket, rendszeresen gyűjtsék össze a lombokat, illetve évente kétszer permetezzenek! (A szerek egy része a kullancsok ellen is hatásos.)
Védekezés a kullancsok ellen – II. rész>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top