Aktuális

Fejünk ékessége – II. rész

Új út lehet a klónozás?

Az orvostudomány folyamatosan fejlődik, a hajpótlásban is hozhat újdonságokat. A szakemberek kutatják a genetikus megoldás lehetőségét: már megtalálták a teljes szőrzethiányért felelős gént. A másik érdekes út a hajtenyésztés, azaz a hajhagymák klónozása. A kutatók azzal kísérleteznek, hogy a hajszálak termelődéséért felelős sejteket szervezeten kívül haj növesztésére serkentsék, s így sokkal több hajszál álljon rendelkezésre az átültetéshez. Mivel a hajszál szerkezeti felépítése nagyon bonyolult, eddig még nem sikerült tenyészteni. Éppen komplikáltsága a magyarázata annak is, hogy az idegen hajszálat a szervezet nem fogadja be, az kilökődik.

A haj, számok tükrében

Egy négyzetmilliméternyi területen általában 1,5-2,5 hajszál van, az egész fejbőrön pedig 100 ezer. A vöröseknek átlagosan 30 ezer, a feketéknek 100 ezer, a szőkéknek pedig 150 ezer hajszáluk van. A hajszál növekedése ciklikus, egy szál kettő-hat évig nő, ezt követően a hajhagyma degenerálódik, majd visszafejlődik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top