Aktuális

Hogyan kerülhetjük el a sarlatánokat? – II. rész

Mire figyeljünk a kiválasztásnál?

Mindenkinek ajánlható, hogy amikor első ízben találkozik a kiválasztott természetgyógyásszal, kérje el a diplomáját, a szakvégzettségét igazoló bizonyítványt és az ÁNTSZ-engedélyét! Igaz viszont, hogy egy vizsgabizonyítványra sincs ráírva, ha az illető távoktatásban vagy egy pár órás hétvégi tanfolyamon tanult, azaz sosem próbálta ki gyakorlatban a szakmát, netán csak bemagolta a tankönyvet. A diplomákat ugyanis akkor ellenőrzik hivatalosan, amikor panasz érkezik.

Az elnök úr azt ajánlja, biztonságunk és egészségünk érdekében, nyugodtan telefonáljunk szövetségükhöz, amely négyezer-háromszáz taggal, a legnagyobb országos érdekképviseleti szervünk. Itt biztosan segítenek a tanácsadásban.

– Ha például egy gyógynövényest keres valaki Csongrádhoz közel, mi adunk egy nevet. Konkrét szakértőre is érdemes rákérdezni, hogy javasoljuk-e, felmerült-e probléma vele kapcsolatban. Általában tudunk a sarlatánokról, hiszen sokszor hívnak szakértőként rendőrségi ügyekhez.

Rengetegen próbálnak ugyanis visszaélni az emberek bizalmával, a betegség miatti félelmükkel, hiszékenységükkel. Dr. Taracközi István meséli, hogy volt olyan asszony, aki férje halála után, szakmai képzettség nélkül, egyszerűen átvette a praxisát, és “gyógyított”.

Jó szakemberek megtalálásához remek alkalmat kínálnak a különféle természetgyógyász kongresszusok is. Itt a bemutatókon megnézhetjük, valójában miből is áll például egy íriszdiagnosztika, így megtudhatjuk, pontosan mit kell kapnunk, ha ilyen szakemberhez fordulunk segítségért.

Ahol segítenek

Magyar Természetgyógyászok Szövetsége 1023 Bp., Frankel Leó u. 49., tel.: 06-20-360-9560.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top