Aktuális

A csalódás – Még szerencse, hogy vannak barátnõim

Elég rossz passzban vagyok, nem is tudom, mit csinálnék, ha nem lennének a lányok.







Tari Annamária
A múltkor, mikor arra készülődtem, hogy munka után hazamegyek, és jól kibőgöm magam, akkor összehívtak egy gyors találkozást, hogy megbeszéljük meg, mi is történt velem. Na persze, mi történt volna, hát az égvilágon semmi, csak jó nagyot csalódtam. Már semmit sem értek. Azt hittem, mindent jól csinálok, a randevú is jól ment, és tessék, egyáltalán nem hívott fel! Na, ehhez jöttek a munkahelyi zűrök, úgyhogy nincs az életemnek egy szelete sem, amelyik jól működne. Már megint csokit eszem esténként. Igen, sajnálom magam, de ki sajnáljon, ha nem én?! Irigylek mindenkit az utcán, nyilván boldog és vékony, nekem meg nem mennek a dolgok, ráadásul itt a nyár is. Nem értek semmit! A lányok szerint tudnom kellene, mit akarok, kit is keresek valójában. De én csak szeretném jól érezni magam a bőrömben. Olyan nagy dolog ez?
Azt mondták, hogy ez így nem mehet tovább, úgyhogy moziba és tornázni fogunk járni, beszélgetünk, hogy jobban érezzem magam, és ne lubickoljak a bánatomban. Jó, hogy ilyen rendesek velem…

Válasz:


Hát igen, a barátnők sokszor nagyon jól jönnek, ha segíteni kell, kirántani a gyászos lelkiállapotból. A kérdéseik igazán jók! El kellene gondolkoznod azon, Kata, mit is szeretnél kezdeni az életeddel! A legtöbben nem élnek annyira tudatosan, hogy minden pillanatban frappáns választ adhatnának, pedig a problémákat nem az idő meg a sors oldja meg, hanem te. Majd, ha kilábalsz a csalódásból, akkor te is látni fogod: az élet azért nagyjából alakítható.

Pszichológiai értelemben fájdalmat és gyászérzést is okozott neked a csalódás. Vagyis, mivel nem jött létre valódi kapcsolat köztetek, a fantáziáidat, az álmaidat és a vágyaidat kell elengedned, ráadásul muszáj megemésztened a visszautasítás érzését is. A csalódás annál mélyebb, minél nagyobbak voltak a tudattalan és tudatos elvárásaid. Mindent megterveztél, és csak azt vártad, hogy úgy történjenek a dolgok, ahogy az egy valamirevaló szerelmes filmben szokott. Át kell élned, hogy nem te lettél a kiválasztott NŐ, de ez ne okozzon önértékelési válságot! Ebben történetben ugyanis ki sem derülhetett, hogy te milyen vagy, tehát a visszautasítás oka nem az, hogy nem vagy elég jó, vonzó, érdekes. Ha a csalódottságod és szomorúságod mellett szorongani kezdesz, akkor azt már a te lelked gyártja és nem a valóság.

Nem szabad önkínzó módon magadra venned a helyzet adta felelősséget azzal, hogy ha másként viselkedtél volna, akkor minden jobban alakul!

Ezt az önsorsrontó érzést bizonyítja, hogy csokievésbe fojtod bánatodat, miközben a kilóiddal egyébként sem vagy kibékülve. Persze, nehéz egészségesen szenvedni, de legalább vedd észre, van abban igazság, amit a barátnőid mondanak! Ha otthon gubbasztasz, és állandóan visszapergetsz jelenetrészleteket a randevú estéjéből, semmivel sem jutsz előbbre. Ez olyan örvény, amely könnyen magával ránthat, és a kelleténél hosszabb időre passzívvá tehet.

Biztosan órákat töltöttetek azzal, hogy alapos részletességgel “átbeszéltetek” mindent a lányokkal, akik már nem tudnak jobbat, mint arra sarkallni, hogy légy aktívabb, de ne az önsajnálatban.
Az mindenkinek a személyiségétől függ, hogy ki hogyan éli meg a hasonló élethelyzeteket. Van, aki az önbizalmán esett sérülést képtelen feldolgozni; másokban indulat és harag éled, és persze, létezik a látszólag erős is, akinek semmi baja, de ez általában csak a látszat. A legfontosabb, hogy a valósághoz képest a szenvedésed ne legyen aránytalanul túlméretezett!

Ha egy találkozás után hetekre összeomlasz, akkor valószínű, hogy a háttérben más fájdalom és konfliktus is található, csak ennek a történet kapcsán bukkant fel. Olyan, mintha minden eddigi csalódásod, és az évek óta felgyűlt problémák együttesen jelentkeznének. Tudnod kell, hogy ezeket érdemes szétválasztani, mert túl mély szorongásokat indíthatnak el, ráadásul téged is sötétebb színben tüntetnek fel a valóságosnál.

Ha hallgatsz az eszedre, és nem sodornak el az érzéseid, akkor találkozgass a lányokkal, de ne citromba harapott képpel, hanem kicsit vidámabban! Később pedig átgondolhatod, mik is a te válaszaid azokra a bizonyos kérdésekre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top