Aktuális

Áció… káció… vakáció! – II. rész

Táborozásra fel!

Szinte mindenki megtalálja a neki megfelelő tábort, csak meg kell keresni a rávalót. Mielőtt döntenénk, kérjünk tájékoztatót a tábor szervezőitől, és érdeklődjünk a programokról! Fontos, hogy a gyerek igényeinek, személyiségének megfelelően válasszunk!

– A betondzsungel után, nálunk minden zöld, friss, élő – mondja Békeffy Andrásné, a Pilisi Parkerdő Rt. Természet- és erdővédő táborának vezetője. – A legtöbb táborozónk budapesti. Itt, a jó levegőn, játékosan, egy hét alatt észrevétlen módon nevelünk belőlük természetvédő gyerekeket.

– Mivel nyugtatja meg az aggódó szülőket?
– Nem jellemző, hogy a szülők féltenék a gyerekeiket a táborozástól. Minden jelentkezőt írásos anyaggal látunk el, ez tartalmazza a programvázlatot, és olyan információkat, amelyek megnyugtatják az aggódó anyukákat, apukákat. A legfélelmetesebb állat, amelytől mindenki tart, a kullancs. Mi megtanítjuk a gyerekeket, hogyan védekezhetnek ellenük, merre vannak kullancsok, és hogyan vegyék ki, ha megcsípik őket. A másik, amitől tartanak a szülők, hogy esős időben unatkozni fogunk. Erre is van megoldás: esőkabát, gumicsizma, és mehet a túra tovább. Más félelmekkel nemigen találkozunk, a szülők megbíznak bennünk, rengeteg a visszajáró táborozónk.
Néhány szülő állítja, hogy a gyerekük egyedül is feltalálja magát, könnyen barátkozik. Ennek ellenére a tapasztalt táborvezető azt tanácsolja, ne egyedül küldjék őket, hanem testvérrel, barátokkal, osztálytársakkal, hogy legyen néhány ismerős arc.








Vermes család: hihetetlen helyeket lehet fölfedezni hazánkban!
A jelszó: mindenkinek jó legyen!

A Vermes családban tavasz tájékán – térképekkel, útikönyvekkel, vágyakkal felszerelkezve – összeül a kupaktanács: döntenek nyaralásuk helyszínéről. Az ügyes spórolás eredményeképp a pedagógus szülők, Anita és Zoltán illetve lányaik, Dorka és Fanni egy tavaszi külföldi utazásra és egy nyári belföldi vakációra is csomagolhatnak. A szabály: „egy nap kultúra, egy nap pihenés”. Bécsben megnézték a willendorfi Vénusz szobrát – erre mindkét gyerek pontosan emlékezett, amikor tanulták az iskolában, így befogadhatóbbá vált számukra az anyag –, majd indulhatott a cukrászda-túra.

A kapolcsi művészetek völgye után, egyik évben meghódították az Északi-középhegységet. Hihetetlen helyeket lehet fölfedezni hazánkban! Tiszaújvárosban például van egy nyári jégpálya, ahol fürdőruhában korizhatunk, majd csobbanhatunk egy medencében – mindössze ötven forintért A családfő szerint létezik olyan nyaralás, ahol mindenki jól érzi magát. A titok, hogy ne próbáljunk millió dolgot belezsúfolni a vakáció napjaiba, illetve ne vállaljuk túl magunkat egész évben, nem érdemes megszakadni azért, hogy mindenképp „többcsillagos” helyen tölthessünk egy hetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top