nlc.hu
Aktuális
Kemény lányok – egymás ellen – II. rész

Kemény lányok – egymás ellen – II. rész

Állatorvosból a világ megmentője

A Terminátor-filmek női kulcsszereplője eddig Linda Hamilton volt, aki John Connor édesanyját játszotta. A második epizódban hihetetlenül kemény arcát mutatta: egy anyáét, aki bármire képes, csak hogy megmentse a gyermekét.
Női keménységből ebben a filmben sem lesz hiány. Kate Brewster, a mit sem sejtő állatorvos szerepére végül Claire Danest szemelték ki, mert olyan színésznőre volt szükség, aki képes visszaadni azt a változást, amely a film alatt lejátszódik a szereplőben. Danes végül is másodikként startolt a szereposztásban, mert már elkészültek a próbafelvételek a tizenkilenc éves Sophia Bush-sal, de a rendező túl fiatalnak találta a színésznőt, és így került a képbe a huszonnégy éves Claire Danes.

A színésznő vérbeli New York-i művészcsaládban nőtt fel. Édesanyja textilekkel foglalkozik, és fest, apja fotós. Claire-t már egész pici kora óta a színház és a film érdekelte: ötévesen táncórákra járt, és nagyon fiatalon, mindössze kilencévesen íratták be Lee Strasberg színiiskolájába. (Innét került ki a hollywoodi sztárok fele.) Két év múlva már kisebb táncos szerepeket kapott, tizenhárom évesen pedig egy tévésorozatban debütált, s hamarosan Emmy- és Golden Globe-díjakat söpört be.

Innentől kezdve nem volt megállás a fiatal lány pályáján; szerencsecsillaga úgy emelkedett, hogy szemmel nem lehetett követni. Játszott számos sztárral, rendezte Oliver Stone, de legnagyobb áttörése a Romeó és Júlia legújabb filmes átiratában történt, amikor Leonardi DiCaprio oldalán játszhatta el a világ leghíresebb szerelmes kamaszlányát. Legújabban Az órák című Oscar-díjas filmben láthattuk. Viszont nem sikerült szerepet kapnia a Schindler listájában, és beválogatták ugyan a Titanicba, de Kate Winslet-nek adták a főszerepet.

A People magazin által 1997-ben a világ ötven legszebb embere közé beválasztott – sőt, egy punkzenekar által is megénekelt! – Claire Danes mégsem bánkódott. Főleg, hogy Kate Brewster szerepét játszhatja el a Terminátor 3-ban. Azt mondja, soha nem fogja elfelejteni az első forgatási napot: „A földön feküdtem, minden lángolt körülöttem. Amikor aztán megjelent Schwarzenegger egy hatalmas automata gépfegyverrel, és rám nézett, arra gondoltam: „Ez nem is velem történik.” Az volt a szerencse, hogy az általam megformált karakter ebben a helyzetben éppen ezt gondolta, úgyhogy nem is kellett bevetnem egyetlen színésztrükköt sem, hogy elhitessem, borzasztóan megrémültem.”

Robotnő, Norvégiából

Először úgy volt, hogy Schwarzeneggernek ismét férfirobottal kell megvívnia, és már pletykáltak az akcióhősök legújabb eresztéséből a tar fejű Vin Dieselről. Aztán mégiscsak női ellenfél mellett döntöttek. A stábnak tízezer színésznő közül kellett döntenie.
Olyan új arcot kerestek, aki még nincs „elhasználva”. Ugyanakkor fontos volt, hogy az illető kifejezetten gyönyörű legyen, mert a plazmaágyú mellett a szépségét is be kell vetnie, mint fegyvert. A szépségét, amely kicsit hideg, ugyanakkor mégis ellenállhatatlan. Így került ki győztesen a válogatásból a norvég származású Kristanna Loken.

Azonban ahhoz, hogy igazán hitelesen harcolhasson a filmvásznon, hosszú hetekig kellett edzenie a színésznőnek: komoly fegyvertanfolyamra és éleslövészetre járt, verekedni tanult, és el kellett sajátítania az izraeli harcművészet, a Krav Maga elemeit. Ugyanakkor a mimikáját is kezelésbe vették: az volt a cél, hogy szemrebbenés nélkül, „robot módra” tudjon viselkedni a golyózáporban.

A tréning teljes sikerrel fejeződött be a forgatás kezdetére. Nem véletlenül, hiszen Kristanna Loken is hihetetlen önfegyelemmel és céltudatossággal építette fel eddigi karrierjét. Tizenöt évesen kezdett modellkedni, ebben pedig édesanyja segítette, aki szintén a kifutók sztárja volt, lánya születése előtt. Apja New York közelében máig almatermesztéssel foglalkozik, miközben novellákat és forgatókönyveket ír.

A fiatal lány hamar ért el nagy sikereket: nem sokkal modellkarrierje megkezdése után például a zsebében tudhatott egy szerződést az Elite modellügynökséggel. A kifutók világa azonban kevésnek bizonyult a száznyolcvan centis, szőke szépségnek, így tévésorozatokban és filmekben – Lois és Clark, Superman legújabb kalandjai, Pensacola, Star Trek – is fel-feltűnt.

A Terminátor 3. azonban minden eddigi próbálkozását túlszárnyalja. Nem véletlen, hogy a film egyik pikáns jelenetét is simán elvállalta. A Terminátorok rendszerint meztelenül érkeznek meg a jövőből. Kristanna – azaz: T-X – is ruha nélkül jelenik meg egy Beverly Hills-i butik ruhái között. „Nem zavart, hogy meztelenül kell guggolnom a kirakatban. Folyton az járt a fejemben: A mindenit! Robotnő vagyok egy Terminátor-filmben!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top