Aktuális

Elhiggyem, amit mond?

Most aztán fõhet a fejem, de közben állandóan rám tör a sírás is. Miközben én még a barátnõimet is elhanyagoltam, és mindent alárendeltem az akaratának, elõállt egy vallomással.





Kata írja: “Na, mondjuk, nem hiszem, hogy megtette volna, ha kicsit nem bukik le, mert késett vagy két órát, és utána is furcsa volt az arckifejezése, amikor megkérdeztem, mi a baj. Kertelt, kitérően válaszolgatott, de aztán csak kibökte, hogy még nem teljesen zárta le az előző kapcsolatát, és ebből vannak még problémák. Azt hittem, megfordul velem a szoba, annyira rossz érzés volt ezt hallgatni, mintha hirtelen kívülről láttam volna a jelenetet, ahogy ott állok meghökkent képpel. Hát mit mondjak, iszonyú volt. Rögtön eszembe jutott, hogy ez biztos csak egy rossz vicc, ez velem nem történhet meg, ilyen csak a szirupos filmekben van, és erre tessék, ott állok, pedig nem is vagyok színésznő. Faggattam, hogy mondjon már valamit a problémákról, de erre csak annyit mondott, hogy én vagyok neki a legfontosabb, majd lerendezi a dolgot, csak most találkozzunk egy kicsit ritkábban, míg elcsitul minden. Most akkor mi lesz? Pont két hónapig lehetek boldog minden zűr nélkül?”

Kata, még nem dőlt össze világ, bár ezt nyilván te nem így látod. Egy nem rendezetlen kapcsolat valóban okozhat nehézségeket, a kérdés inkább csak az, hogy a barátod miért így alakítja az életét. Sokszor látjuk, hogy a magánytól való félelem olyan erős lehet egyesekben, hogy inkább ugranak egyik kapcsolatból a másikba, semmint azt kockáztassák, hogy egy ideig partner nélkül maradnak. Az is fontos kérdés, hogy ezt miért csak két hónap múlva tudod meg, és végül, mit kezdesz majd az információval.
Alapvetően azt hiszem, a kapcsolatotok elején valóban megtettél mindent, talán túl sokat is, azért, hogy rendben menjenek a dolgok. Lehet, hogy olyan erőteljes volt ez az időszak, annyira magával ragadó, hogy az a régi kapcsolat szinte feledésbe merült, vagy teljesen súlytalanná vált. Ahogy a napok előrehaladtak, a barátod akár tudattalanul is egyre háríthatta a problémákat. Biztosan te is komoly érzelmi nyomást jelentettél, ami természetes is, hiszen egy induló szerelemben a birtoklás vágya és az állandó együttlét kiszoríthat másokat az életből, ezt a barátnőiddel kapcsolatban meg is beszéltük.

Ám, ha a rózsaszín felhő oszlik, akkor előkerülnek a problémák, mert azok csak átmeneti időre tűntek el. Az viszont komoly tényező, hogy te – ezek szerint – semmit sem tudtál az ő magánéletéről, vagyis erről a másik lányról. Persze, most mondhatjuk azt, hogy faggatózni senki nem szokott egy kapcsolat elején, és ha a másik úgy viselkedik, mint aki teljesen egyedül van, akkor értelmetlen is lehet ez a feltételezés. Ugyanakkor viszont biztosan sokat nyomott a latban a te tudattalan elvárásod is, hogy végre legyen minden rendben, hogy te is boldog lehess, minden gond nélkül.

Ebben az érzelmi állapotban kicsit nehéz a partner dolga, különösen, ha nehezebb fajsúlyú tényeket ki akar mondani, amihez amúgy is nagy lelkierőre és bátorságra lenne szükség, Ha a te viselkedésed minden alkalommal felhőtlen és viruló volt, lehet, hogy úgy érezte, nem teheti meg, hogy előhozakodik ezzel. Azon sem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy valamit te is megéreztél ebből a hárításból, és magad sem akartál semmit megtudni.

Nem arról van szó, hogy mint a strucc, homokba dugtad a fejed, inkább csak arról, hogy néha utólag jövünk rá: lettek volna kérdéseink, ott motoszkáltak bennünk már sokkal korábban, de állandóan elhessegettük, pedig sokkal jobb lett volna kimondani őket. A hidegzuhany típusú helyzetekre jellemző, hogy sokkal inkább csak annak látszanak: az alapos elemzés általában megmutatja azokat az előjeleket, amelyekből már sejteni lehetett volna, hogy bekövetkezik valami. Ez egyfajta tudattalan kommunikáció két ember között, amelyben a vágyak és fantáziák keveredése, egymás érzelmeinek állandó figyelése olyan erőteljes, hogy azonnali válaszreakciókat vált ki. Lehet, hogy volt olyan estétek, amikor ő elmerengett kicsit, és akkor is meg lehetett volna kérdezni, mire gondol éppen, ahelyett, hogy viharos érzelemkitörésekkel elhalmozva, gyorsan másra, például kettőtökre tereled a szót. Ez a te részedről tipikus tudattalan védekezés, mert anélkül, hogy észrevetted volna, magad terelted el a szituáció irányát.

Az viszont tény, hogy most a barátodra kell bíznod a megoldást, neki kell dönteni és rendezni a helyzetet, te pedig vállald a kicsit hálátlanabb, passzív szerepet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top