nlc.hu
Aktuális
Szedjünk vagy ne szedjünk? – II. rész

Szedjünk vagy ne szedjünk? – II. rész





Nem csodaszer, de hatásos

– Tavaly a média azt adta hírül, hogy az Egyesült Államokban leállították a hormonpótlást. Bár szerencsére ez messze volt az igazságtól. A Magyar Menopauza Társaság több fórumon ismertette álláspontját. A Társaság a női hormont sosem tartotta csodaszernek, nem ajánlotta fiatalítás céljára, és nem mondta, hogy mindenkinek alkalmazni kell – jelenti ki szakértőnk.

– Alkalmazni annak kell, vagy lehet, akinél indokolt, és nincsenek komoly ellenjavallatok. Az amerikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a menopauzális hormonterápiában részesülő, már kialakult súlyos szív- és érrendszeri betegségségekben szenvedők állapota jobban romlott, mint a kontrollcsoporté. Viszont változatlanul javallt ez a kezelés a változókori tünetek és a csontritkulás esetén. Megfelelő ellenőrzéssel, megfelelő dózisban, személyre, testre szabottan igenis lehet alkalmazni! Úgy véljük, a női hormonok nem okoznak emlőrákot. Az emlőrákos megbetegedések száma talán azért lehetett minimálisan magasabb a kezelteknél, mert a hormonterápiában részesülők csoportja lényegesen gyakrabban jár emlőszűrésre, így betegségüket gyakrabban fedezik fel, mint azokét, akik nem kapnak ilyen kezelést.

Aki már kigyógyult az emlőrákból – azaz öt év eltelt a rák felfedezése és gyógyítása óta, valamint az illető panasz és tünetmentes –, de szenved a változókor tüneteitől, annak sem kell véglegesen elzárkózni a menopauzális hormonterápiától. A tanulmányok szerint a rákkiújulás nem lett gyakoribb a kezelteknél, sőt, emlőrákjuk sokkal jobban gyógyítható volt, kevesebb lett a halálozási arány, mint a hormont nem alkalmazók között.

– A kezelés rizikóit mindig elmondjuk annak, akinek a terápiát javasoljuk. A kockázat és a haszon arányának mérlegelése után a pácienssel együtt döntünk arról, hogy az ilyen kezelést elkezdjük-e, vagy sem – mondja a főorvos.

A modern hormonkészítmények egyre kisebb adagokat tartalmaznak, kevesebb a mellékhatásuk. Előfordulhat, hogy a kezelés hatására egy idő után a változókori panaszoktól szenvedő már szerek nélkül is tünetmentes lesz. Az alkalmazott hormonkészítmények megegyeznek a szervezetben a változókor előtt termelt hormonokkal, mennyiségük pedig jóval kevesebb a petefészkek által termeltnél, így májkárosító hatásuk sincs. Ha valakinél nincs csontritkulás, csak a változókori tünetcsoport, akkor számára két-három évre javasolják a hormonpótló terápiát.


Mikor nem javasolt a hormonterápia?

Szív- és érrendszeri betegségek esetén, fennálló emlő- vagy méhtestráknál, valamint, ha a páciensnél már előfordult mélyvénás trombózis, illetve trombózisra családilag hajlamos. Ez utóbbiak oka, hogy a kezelés a véralvadékonyságot kismértékben, de növeli.






Pollenek a menopauzás tünetek ellen

A pollenek felhasználásának már nagy hagyománya van a különféle betegségek kapcsán. A termesztésével, előállításával kapcsolatos ismeretek és tapasztalatok központi szerepet játszanak a jelenkori egészségügyi piac számos termékének kifejlesztésében.
Gösta Carlsson, svéd tudós fedezte föl először a pre-menstruációs, illetve pre-menopauzális szindróma kezelésének pollenekben rejlő lehetőségét. A kutató egyébként szenvedélyes méhész volt, kifejlesztett egy speciális eljárást a különféle pollenek termesztésére és begyűjtésére. Az ő feldolgozási technikáját fejlesztette tovább Natumin Pharma, így manapság már lehetőség van a homogén és standarizált pollenek különféle célokból történő felhasználására. A háziméh által összegyűjtött pollent ugyanis – melyet számos alternatív készítmény tartalmaz összetevőként – a teljes flórából nyerik. Különböző földrajzi területekről gyűjtik be az év különböző időszakaiban, éppen ezért soha nem lehet állandósítani annak érdekében, hogy jellemzői és funkciói konstans tulajdonságokat biztosítsanak. Ez pedig azért lényeges, mert míg a homogén pollenkivonatok gond nélkül felszívódnak a szervezetben, addig a méhek által összegyűjtött pollenek csak részben képesek felszívódni, s ezáltal akár allergiás reakciókat is kiválthatnak. (Gondoljunk csak arra, hányan reagálnak rosszul a méhpempőre!)

A klinikai tesztek bizonyították, hogy a pollen és a bibe standarizált és magas szinten megtisztított kivonatából előállított készítmények hatékonyan csökkentik a menopauza során fellépő tüneteket. A Svédország déli részein, biogazdálkodási körülmények között termesztett növényekből nyert összetevőket speciális eljárással kezelik annak érdekében, hogy minimálisra csökkenjen az allergiás reakciók valószínűsége. Így olyan biológiailag aktív termék jön létre, melynek anyagcsere-javító, sejtfiatalító hatása van, növeli a fizikai teherbírást, és javítja a stresszhez való alkalmazkodást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top