Aktuális

Test-nevelést!

Ha azt akarjuk, hogy gyerekünk elhízzon, feszült és egykedvû legyen, akkor elegendõ heti egy tornaóra. Ha viszont egy boldog, fáradhatatlan, egészséges gyereket szeretnénk, akkor ne keressük a kifogásokat: mozduljunk meg az érdekében!





A szülő tervez, a gyerek szenved?

Egyre csökken a testnevelésórák száma, sok szülő érzi úgy, hogy sem energiája, sem pénze nincs arra, hogy gyermekét a különórák, korrepetálások mellett még sportolni is járassa. Az iskolai tömegsport – anyagi okok miatt – szintén kihalófélben van, a legtöbb helyen néhány alapsportágra redukálódtak a lehetőségek: csak foci, kosár-, vagy kézilabdaedzésre lehet jelentkezni. Azon iskolák, amelyek felismerték a gyerekek új igényeit, élnek a lehetőséggel, és vendégtanárként, például aerobic-oktatókat hívnak testnevelésórát tartani.





– A legnagyobb felelőssége mégis a szülőknek van – mondja Pukánszky Éva, edző. Ha egy gyerek otthon azt látja, hogy a mozgás lételeme az egész családnak, akkor benne is kialakul a sport iránti igény és szeretet. Nagyon fontos a motiváció: a gyereknek tudnia kell, hogy ha beszáll, mondjuk egy futócsapatba, akkor ott egy jó közösség, sikerélmények és egy „nagy buli” várja, amellett, hogy izmos és egészséges lesz. Az iskolákban hetente kettő, maximum három testnevelésóra a kötelező, annak ellenére, hogy egy hat, nyolc vagy akár tíz évesnek is napi egy óra mozgásra lenne szüksége. Ha ez elmarad, elhízás, kóros izomtalanság, az egész napos ücsörgéstől különböző gerincbetegségek és lúdtalp is kialakulhat. Ha valaki egész nap zárt helyen





Pukánszky Éva, edző
tartózkodik, nem biciklizik, sétál vagy fut a szabadban, akkor gyakran fáj a feje, unott lesz, borúlátásra hajlamos. Sport nélkül egy gyerek számos, a személyiségét építő élményből marad ki. Nem kerül be egy olyan összetartó, kortárs közösségbe, amelyben mindenki egy célért, közös erővel küzd, például egy versenyen – és ehhez nem szükséges élsportolónak lennie! A sport által rendszeresség költözik a mindennapjaiba: okosan kell beosztania az idejét, hogy beleférjenek az iskolai teendők és a pihenés is. Azok a gyerekek, akik a mozgásban levezetik a felesleges energiájukat, jobban tudnak koncentrálni a tanulásra, tovább tudnak figyelni egy órán, és hamarabb felfogják az elméleti tudnivalókat is.

Test-nevelést! – II. rész

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top