Aktuális

Csak annyit dolgozz, amennyi jólesik!

A napi tíz-tizenkét órát dolgozó, vezetõ beosztású férfiak könnyebben betegszenek meg, mint a normális tempóban dolgozó társaik. Ám arról ritkábban beszélünk, hogy a nõi vezetõk miként viselik a stresszt, a megfeszített hajtást. Követik a rossz férfipéldát, vagy erõsebbek, jobban bírják a „gyûrõdést”?




– A nők valamiféle védettséget élveznek a változó korig. Nem arról van szó, hogy egyetlen – negyvenöt-ötven év alatti – nő sem halhat meg szívinfarktusban, de arról igen, hogy a női népesség összlétszámához képest kevesebben betegszenek meg. Viszont tagadhatatlan, hogy ma, amikor mindenütt – elsősorban a multicégeknél – egyre több a jól képzett nő, amikor egyre kiélezettebb a verseny a munkatársak között, a túlhajszoltság tüneteit a női vezetők is korábban „produkálják”, mint az előző évtizedekben – állítja Kiss István, tanácsadó szakpszichológus.

Gyilkos-gonosz szorongásaink

Nem dőlhetünk nyugodtan hátra, hogy a változó korig gond nélkül kizsákmányolhatjuk szervezetünket, mivel védettek vagyunk. A veszély azért is nagy, mert a női vezetőknek – általában a sikerorientált nőknek – sokkal nehezebb az útjuk, mint a férfiaknak. Ez egyrészt női mivoltunkból fakad, másrészt abból, hogy „férfivilágban” kell érvényesülnünk. Lássuk az első akadályt: önmagunkat!

– A nők többsége arra törekszik, hogy a munkahelyén és otthon is száz százalékos teljesítményt nyújtson – mondja dr. Valló Ágnes, belgyógyász. – Mivel ez igen nehéz (gyakorlatilag lehetetlen), így szorongást, bűntudatot érzünk. A férfiak is több szerepet játszanak, hiszen a legtöbb vezető egyben férj és apa is. Nekik azonban ritkábban okoz gondot, hogy értéksorrendet állítsanak fel a szerepeik között. Ha jól helyt állnak a munkában, és anyagilag ellátják a családjukat, akkor úgy érzik, eleget tettek férji és apai kötelezettségüknek. Miközben a nők többsége – ne tagadjuk! – szorong, mert nem tudja tökéletesen eljátszani a szerepeit. A munkahelyén nem bír annyi időt tölteni, mint a férfikollégái, de a gyermekére sem marad annyi ideje, energiája, mint szeretné. A lakás sem ragyog úgy, ahogyan az anyjánál látta, és arról már ne is beszéljünk, hogy a párját üdén, frissen kicsinosítva szeretné várni… Sok, vezető beosztásban dolgozó női betegem mondta el, hogy este, az ágyban sem vágyik másra, mint alvásra. Mindennek eredményeként számtalan tanult, látszatra sikeres nő érzi úgy, hogy nem elég jó munkaerő, de nem is elég jó anya, feleség és háziasszony.

Csak annyit dolgozz, amennyi jólesik!  – II. rész

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top