nlc.hu
Aktuális
Egy férfi és egy nõ

Egy férfi és egy nõ

Ugye, Ti is szerettek néha belehallgatni mások beszélgetésébe egy presszóban? Félfüllel, közömbösen kibámulva az ablakon, mintha egyáltalán nem érdekelne, ami a másik asztalnál zajlik. Pedig néha valódi emberi drámák bontakoznak ki a hangfoszlányokból. Vadas Zsuzsa lehallgatási akciója.




Rajtunk kívül még egy szemüveges lány ült a cukrászda kerthelyiségében, beletemetkezve a laptopjába. Ilona, így hívta a férfi a nőt, már szótlanul nézte a kókadt rózsákat, amelyek eufórikus örömkitörésre ragadtatták. A férfi jóleső meglepetéssel és kissé zavartan szemlélte a kipirult nőt és a sebtében vásárolt hervadozó csokrot. Szavaikból következtettem, hogy most találkoztak először, mondhatni ez volt az első randevújuk, amelyet egy társkereső szolgálat hozott össze. Tivadar – te jó ég, ilyen névvel már csak eszelősen bizalmatlan agglegények szaladgálnak –, anyja halála után, idős nénikéje tanácsára tett egy utolsó, társkereső próbát. Csodát nem várt tőle, ezért sem feccölt sok pénzt a virágra, de ennyi esélyt adott még magának. Ilona, már közel a negyvenhez – a jelentkezési ívre feltehetően csak harmincötöt írt – érezhetően mindent erre az egy lapra tett fel. Az egész elrontott életét.

– Olyan régen kaptam már virágot – lehelte alig hallhatóan, és tényleg úgy tett, mintha mélyen meghatotta volna a férfi figyelmessége. Magában talán azt gondolta, hogy rémesen sóher alak lehet, ugyanakkor mégsem jött üres kézzel, és ez a javára írható. A pincér megjelenése riasztotta fel mélázásából. Ásványvizet rendelt és kávét. Tivadar teát, citrommal.

– Sosem iszom kávét – magyarázta – felmegy tőle a vérnyomásom.

– Az enyém alacsony – jegyezte meg szinte mentegetőzve Ilona –, az orvosom javasolta a kávét. Egyébként én is jobban szeretem a teát. Átmelegít. Télen mindig teázom. Gőzölgő, forró tea, gyertyafény, barátságos meleg szoba, nincs is jobb annál.

Nézték egymást kicsit elfogódottan és várakozásteljesen. Tivadarnak lassan megjött a bátorsága, és elárulta, hogy boldogult mamáját kivéve, soha nem érezte még ilyen jól magát női társaságban. Egyszer már jegyben járt egy lánnyal, aki szelíd volt, mint a bárány, de amikor kitűzték az esküvőt, megmakacsolta magát: vagy ő, vagy a mama. Hosszú évekbe telt, amíg kiheverte ezt a csalódást, és azóta fél a nőktől. A nő a férjéről mesélt – szoknyák után futkosott és ivott, mint a gödény. Egyszerre nevették el magukat, amikor az asztalukhoz somfordáló hajléktalan – figyelemre sem méltatva a csendben haldokló rózsákat – a férfi orra alá nyomta virágcsokrát: „Szép virágot, a szépasszonykának!” Tivadar nem hajtotta el, még borravalót is adott, gavallérosan. Ilona örömében rendelt volna egy féldeci konyakot, de erőt vett magán. Csak ült, szendén, átszellemült mosollyal, és talán az járhatott a fejében, hogy a pasi nem egy Adonisz, de nem kelt rossz benyomást. Majd rábeszéli divatosabb frizurára, és egészen jól festene drapp öltönyben, fekete garbóval. A kolléganőinek meg azt mondja majd, hogy a villamoson ismerkedtek össze. „Képzeljétek csajok, felszálltam, millió csomaggal, és átadta a helyét. Mentünk négy megállót, úgy nézett, hogy majd kiesett a szeme, és segített lecipelni a csomagjaimat. Olyan édes volt, hogy megadtam a telefonszámomat. Legközelebb már autóval jött értem”.

– Kocsija van? – kérdezte mintegy mellékesen.

– Régimódi fazon vagyok – válaszolt Tivadar –, utálom a zajos, nyomulós járműveket. Sétálni szoktam. Meg túrázni a hegyekben.

– Jaj, de jó – lelkesedett Ilona –, pont erre vágytam. Hosszú sétákra a Duna-parton, nézni a felhőket, a vizet, a hajókat. Hajókiránduláshoz mit szólna?

– Víziszonyom van – közölte komoran a férfi. – Már attól tengeribeteg leszek, ha csak ránézek a vízre. Egyszer nyertem egy tengeri hajóutat, azt s átadtam a bátyám gyerekeinek. – Bátyja is van? – A nő hangján érződött, hogy erre nem számított. Valahogy úgy képzelte, hogy ennek a pasinak nincs az égvilágon senkije.

– Sőt, húgom is, Kanadában. Most akarnak hazajönni és gondoltam, átengedem nekik a lakásomat. A mamával kényelmesen elfértünk, ők öten vannak. Túl sokan lennénk.

Ilona agyán átfutott, hogy azért akar nősülni. A lakásért. Ha befogadja a sajátjába, élete végéig kerülgethet egy vadidegent, akiről nem tud semmit. Csak azt, hogy még egy közös szokásuk sincs. Ezután titokban hörpinthet fel egy kupica konyakot és mászhatja a hegyeket, holott táncolni szeretne, szórakozni, elegáns éttermekben vacsorázni, egy kicsit körbemutogatni a párját. Ezzel szemben főzőcskézhet a kanadai pereputtynak, vedelheti a citromos teát. Tényleg ezt akarja? Megingott.

– Mit szólna, ha bemutatnám a családomnak? – hallotta nagyon messziről a férfi hangját. Legszívesebben hozzávágta volna a kávéscsészéjét. „Az unokaöcsém disc’jockey és mindenkit meghívott szombaton a diszkóba. Nincs hozzá kedve?”

Ehhez már volt, de kicsit azért kérette magát. Hogy jön ő egy diszkóba, ahová a tinik járnak, végül, mintha kizárólag a férfi kedvéért tenné, beadta a derekát. A pasin látni lehetett, hogy a mennyekben jár. Végre talált egy nőt, aki szerény, megértő, igénytelen, könyörögni kell neki, hogy diszkóba menjen és szereti a virágot. Márpedig, aki a virágot szereti, rossz feleség nem lehet. Szegény mamának is ez volt a szavajárása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top