Aktuális

Támadó kórokozók, védekezõ szervezet – II. rész

Ha mégis megbetegedett a gyermek…

A felső légúti betegségekben szenvedőknél jót tesz ugyan a szobában a párologtatás – illóolajokkal kiegészítve –, de emellett nagy szerepe van a gyakori szellőztetésnek. Szakértőnk azt tanácsolja, hogy mindennap legalább egy órát – több részletben – szellőztessük azt a szobát, ahol a legtöbbet tartózkodunk, és a lakás többi helyiségébe is rendszeresen engedjünk friss levegőt, akármilyen hideg van. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a párologtatásnak is lehet káros hatása, hiszen a meleg, nedves levegőben hamarabb elszaporodnak a kórokozók…

– Tudom, hogy sok családban nehéz megoldani, hogy otthon maradjon a szülő az éppen csak náthás, köhögő gyermekkel. De ha komolyabb a betegség, ezt nem kerülhetik el, persze, minél előbb szeretnének újból munkába állni. Azonban fontos lenne, hogy a gyermeket, lehetőleg csak teljesen gyógyultan vigyük újra óvodába, iskolába! – kéri szakértőnk. – A félig-meddig gyógyult kicsik legyengülve újabb fertőzéseket „gyűjthetnek be”, visszaeshetnek, betegségük súlyosbodhat – a náthától eljuthatnak a tüdőgyulladásig –, és a többiek egészségét is veszélyeztetik, kialakul egy „pingpongmeccs”, amelynek soha nem lesz vége…
Ördög Virág

(44. számunkban Bioboltban jártunk rovatunkban a felső légúti betegségek megelőzéséről írunk.)


Együnk a betegség ellen!

Több vitamint!

Kerüljenek az asztalra C-vitaminban és más vitaminfélékben gazdag ételek (például káposzta, paprika, citrom, narancs, feketeretek – egész télen kaphatók), ha szükséges, ezeket még kipótolhatjuk vitaminkészítményekkel! (A kicsiknek nemcsak darabosan, hanem kenyérre reszelve is adhatjuk mondjuk, a céklát vagy a paprikát, így talán szívesebben eszi meg.)

Friss gyümölcs- és zöldségleveket!

Minél több friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, inni pedig lehetőleg frissen facsart gyümölcs- és zöldséglét, ásványvizet igyunk, a kész üdítők közül pedig a száz százalékos leveket válasszuk!
Gyógyteát, ne ízesítetteket!

A gyógyteák a megelőzésben is segítenek, sokféléből választhatunk, de lehetőleg kerüljük – megfázás idején – a fekete teákat és az ízesített változatokat, mert ezek nem kedveznek a vas felszívódásának a szervezetben. A teákat üresen vagy mézzel (egyéves kor felett) fogyasszuk! Hideg itallal egyáltalán ne kínáljuk a kicsiket!
Le a (vizes) cipővel!

Hóban, esőben, sárban hamar átnedvesedik a lábunk, ilyenkor minél előbb cseréljük le a lábbelit és a zoknit!


Hogyan öltözzünk?

Sálat csak nyakba!

Igen rossz szokás, hogy a nagy hidegben sokan sálat kötnek a gyerek szája-orra elé, így akarván elkerülni a torokgyulladást. Csakhogy a kifújt páradús levegő a sálon lecsapódik, lehűl, hideg és nedves felület keletkezik, ami nem kedvező a bőrnek (kipirosodik, az ajkak kicserepesedhetnek), valamint a sál akadályozza a friss levegő bejutását a tüdőbe. A megfázáskor, bacilusokkal fertőzött levegőről nem is beszélve!

Rétegesen!

A réteges öltözködést nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen a gyermekek szaladgálás közben megizzadhatnak, s a boltokban, közlekedési eszközökön, munkahelyeken is különböző hőmérsékletű helységek vannak. Legalul mindig olyan trikót, inget viseljünk, amelyik jó nedvszívó! Erre legalkalmasabbak a pamut alapanyagból készült fehérneműk. Mindig egy réteggel több ruhadarab legyen a gyermeken, mint rajjtunk!


Krémekkel, szőlőzsírral óvjuk a kicsiket!



Textil zsebkendőt, ne papírt!

Minél hamarabb tanítsuk meg a gyerekeket helyesen orrot fújni! Ha papír zsebkendőt használunk, mindig legyen nálunk egy külön zacskó, hogy útközben is abba tehessük a használt zsebkendőt, a szemetes kosárba is lehetőleg elkülönítve dobjuk! Nem kell teljesen megfeledkezni textilből készült zsebkendőről sem!

Ápoljuk az ajkat és az arcot!

A szájat mindig kenjük be szőlőzsírral, akár naponta többször is! A kicsik arcát télen ápoljuk védőkrémmel! Erre nem alkalmasak az édesanya kozmetikai krémjei, ne használjunk hidratáló krémet, hanem kifejezetten gyermekeknek szánt készítményeket!

Fontos a kézmosás

Figyeljünk arra, hogy a csemeték rendszeresen mossanak kezet! Különösen fontos ez akkor, ha idegen helyről, sétáról, piacról, iskolából érkeztek haza.

Gyógyszeres erősítés

Kaphatók kapszulában, orrsprayben olyan készítmények a gyógyszertárakban, amelynek megfelelő módon történő használata esetén a felső légutakban megbetegedést okozó kórokozókkal szemben ellenállóbbá válhatunk. A tapasztalatok a készítmények használata kapcsán azt mutatják, hogy a vírusos fertőzések után kevésbé alakulnak ki a negyedik-ötödik napon bakteriális szövődmények, illetve maguk a légúti vírusfertőzések is kevésbé betegítenek meg. Ilyen szerek készültek gyermekek és felnőttek számára is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top