Aktuális

Lelki gubancok – II. rész

– Mi a jó: ha a hozzánk hasonlót, vagy ha a tőlünk teljesen különbözőt választjuk? Ismerek több olyan párt is, ahol a fiú nagyszájú, tele van szereplési vággyal, amolyan vagány macsó, a barátnője pedig csendes, gátlásos, visszahúzódó.

– Ha valaki olyan társat választ, aki tőle teljesen különbözik, az azt jelentheti, hogy a társ valamiben kiegészíti, kompenzálja az illetőt. A fenti példánál maradva: “Szeretnék vagány csaj lenni, de sajnos, nem vagyok az – ezért választottam egy macsót magam mellé”. A laza, vagány fiú személyén keresztül a lány kiélheti efféle, tudattalan vágyait. Általában mégis azok a kapcsolatok a tartósabbak, amikor hozzánk hasonlót választunk, ráadásul a szerelem kezdetén nagyon izgalmas, ha közös vonásokat fedezhetünk föl egymásban.

– Sok lány mindig “rosszul” választ. Tudok olyanról, aki mindig nős, barátnős férfival esik szerelembe, és szakítás után újabb nős férfit talál, miközben szenved, hogy miért nem hozza már össze az élet egy egyedülálló fiúval.

– Nekem is van több olyan páciensem, aki rendre háromszög-helyzetbe kerül, tehát csak olyan férfival kezd, akiről később kiderül, hogy foglalt. Ezek ösztönös, és nem tudatos választások. Ők vagy állandóan a kihívásokat keresik, vagy (még) nem képesek arra, hogy valódi, intim kapcsolatot alakítsanak ki valakivel.

– Van erre megoldás?

– Érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen szükséglet diktálja ezeket a választásokat. Miért kell valakinek folyton alárendelt helyzetbe hoznia önmagát? Először fel kell ismerni a sorozatosságot, és meg kell nézni, hogy tényleg örömöt okoznak-e ezekben a kapcsolatok – ha igen, akkor nem kell megoldani. De ha nem, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy valójában mit szeretnénk. Ha mindez tudatosul, akkor elérhető, hogy az, aki korábban más férfit észre sem vett, csak olyat, aki már foglalt volt, “átállíthatja” magát, és legközelebb nagy eséllyel facér férfira talál.

Várjuk leveleiteket a 1554 Bp. Pf.: 64. levélcímre, vagy az e.fejos@sanomabp.hu e-mail címre. A borítékra írjátok rá: Pszichológus a barátnőm.

Kellek neki?

“Már többször összefutottam bulikban egy fiúval, aki nagyon tetszik, és gyakran fantáziálok arról, hogy milyen jó lenne együtt. Kedves velem, de még nem hívott randira. Honnan tudhatnám, hogy tetszem-e neki? Kezdeményezzek én?” (Andi, Nagykállóról)

Kata: – Egyértelműen pozitív jelzés, ha időnként megérintitek egymást, és nem húzódik el a másik, ha sokat néz rád, mosolyog, és ha mással beszél is, a testével feléd fordul. Ha már többször találkoztatok, elejthetsz egy mondatot, mennyire szeretnéd megnézni a moziban valamelyik filmet, hátha kap az alkalmon! Ha mégsem, keress egy közös ismerőst, és kérd meg, derítse fel a terepet, vajon tetszel-e neki, vagy javasold, hogy az ismerős adja meg a telefonszámodat a fiúnak!

Unalom után – lángolás

“Már két éve jártam együtt a barátommal, amikor szerelembe estem egy sráccal. Öt hete tart a lángolás, egyelőre titkolom, nem szakítottam a régi fiúmmal, pedig itt lenne az ideje, mert már kezdett unalmassá válni a kapcsolatunk. Az új fiú úgy tudja, hogy szabad vagyok. Mit csináljak? Nem fogok két szék közül a padlóra esni?” (erika.ta…@…)

Kata: Boldog vagy a régi barátoddal? Akkor nehogy elhagyd! Boldogtalan voltál, már nem úgy működtek a dolgok, mint régen? Akkor szakíts vele –, de elsősorban ne a másik fiúért, hanem azért, mert már nem vagy boldog! Még az is lehetséges, hogy az új fiú iránt azért érzel ilyen heves lángolást, mert ez ad erőt, hogy kijöjj az – szavaiddal élve – unalmas párkapcsolatodból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top