Aktuális

Mit tud az érett nõ? – II. rész

Törődjünk a testünkkel!

Dr. Magyar Zoltán adjunktus vezeti a SOTE I. számú Nőgyógyászati Klinikáján a Menopauza ambulanciát. Ezért őt kérdeztük arról, hogy a változókorban melyek az asszonyok zömét érintő problémák.

– Az ötven körüli nőknél, miután végleg elmarad a menzesz, rövid-, közép-, és hosszú távú panaszok jelentkezhetnek. Rövid távú például a hőhullám, az alvászavar, a levertség és lehangoltság. Ezek a rendszeres menzesz elmaradásával párhuzamosan bukkannak fel. Három-öt év múlva sorvadásnak indulnak a belső nemi szervek. Ekkor hüvelyszárazságra, nehezebben élhető házaséletre, vizelettartási problémákra panaszkodnak. Végül, úgy tíz év múlva jönnek a hosszú távú panaszok: a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek. Azért érdemes a nőknek évente legalább egyszer a menopauza ambulanciát felkeresni, mert minél előbb kezdjük kezelni a problémát, annál biztosabb, hogy egyensúlyban lehet tartani a változásokat. Azt szoktam mondani, hogy olyan ez is, mint a terhesség. A gyerek akkor is megszületik, ha a mama nem jár terhesrendelésre. Ám ha jár, akkor jobb minőségű életet élhet.

– A nők szívesen, készségesen adnak egymásnak tanácsot: “Mióta szedem ezt a hormontablettát, megint a régi a házaséletünk” – mondja egyikünk, mire a másik fogja magát, és ő is vesz a patikában.

– Ezt nem szabad, mert nincs két egyforma asszony, két egyforma szervezet. Természetesen egyénre szabott a kezelés is. Azért van a jól megszervezett, száznál több menopauza ambulancia az országban, rendszerint a nőgyógyászati szakrendelések mellett, hogy a problémákat orvos kezelje, és évente elvégezzék a mellrák- és nőgyógyászati szűrést, a csontsűrűség-ellenőrzést és a laborvizsgálatokat.

– Annyi mindent beszélnek a hormonpótló gyógyszerekről, hogy sokan inkább valamilyen gyógynövény-kivonatot próbálnak ki.

– A hormonpótló gyógyszer nem mindenkinek szükséges, csak az olyan súlyos panaszok esetén javallott, mint a hőhullám, hüvelyszárazság, házaséleti nehézségek. Pillanatnyilag ennél jobbat nem tudunk adni. Tudjuk, hogy ez kétélű fegyver, hogy bajt is okozhat, tehát a betegnek szíve joga, hogy adott esetben elzárkózik. De a mell- és nőgyógyászati rák lehetősége, mint kockázat, akkor is fennáll. Ezért tanácsolom a hölgyeknek, hogy járjanak el a kezelőorvosukhoz, vagy az ambulanciára, és jó beteghez illően panaszkodjanak!


A hús, a szív és a lélek öröme

Bármit tanítottak otthon az illemről, ismerjük el, hogy a szexnek köszönhetjük az életünket, továbbá fizikai, érzelmi, és szellemi jólétünket, nap mint nap, mert a szexuális energia mindhárom síkon működik. Egy vonzalom, egy felkavaró élmény, az ihlet, az alkotókedv mind-mind ebből táplálkozik. Ha figyelünk testünk örömteli jelzéseire, akkor azt is észrevesszük majd, hogy egyre több érzéki élményben lesz részünk. Aki nyitott az ezerféleképpen megnyilvánuló szexuális energia befogadására, lassabban öregszik. Az érett nők pontosan tudják, hogy a testi, érzelmi, szellemi intimitásra fordított minden pillanat megtérül, mert a kapcsolat aranyfedezetét – a bizalmat, biztonságot és a szeretetet – erősíti. Szakíthatunk azzal a téves felfogással is, hogy a szex csupán a sürgető szükséglet kielégítése. Messze többről van szó! A szerelem egyszerre a hús, a szív és a lélek öröme.




Sz. Mikus Edit
Kereső típus

Ha belegondolunk, akiben van spiritusz, tud és mer is változni, az a kudarcok dacára is, kortól függetlenül fiatal marad.

Sz. Mikus Edit Kecskeméten népművelő volt, ifjúsági klubot vezetett a nyolcvanas évek közepéig. Aztán váltott, de a tapasztalatait remekül hasznosítja. Honlapján, mint szexológus és spirituális oktató mutatkozik be.

– A mai fiatalok gyakran annak az áldozatai – mondja –, hogy a szüleik, az otthon látott rossz minta miatt vagy nem akartak összeházasodni, vagy elváltak. Régen nem volt szokás a magánéletről, különösen a szexről beszélni. Pedig a fiataloknak szükségük van tanácsra. Láttam, milyen aggasztóak a hiányosságok. Magam köré gyűjtöttem a “csibéket.” Annyi minden érdekel, az agykontroll, ezotéria, kineziológia, a természetgyógyászat módszerei. Egyfolytában tanultam, tanulok ma is. Most a szellemgyógyászat foglalkoztat. “Kereső” típus vagyok.

Mozgás, méregtelenítés, feltöltődés

Az oxigéncsere során keletkezett szabad gyökök szabad vegyértékét a szervezet gyorsan pótolja zsírokkal, fehérjékkel, egyéb, káros anyagokkal. Ezektől „rozsdásodik” a szervezet. Felelősek a betegségek kialakulásáért, az öregedésért is – nekik tudható be a ráncos bőr, a zsíros haj, a merevek ízületek. Szerencsére sok antioxidánsban gazdag étel van. Jó a friss gyümölcs, a diófélék, jó hatású a lencse is, a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér. A fűszernövények közül a kapor, rozmaring, zsálya, kakukkfű, menta, édeskömény. Együnk sok fokhagymát, fogyasszunk A-, C- és E-vitamint! A ginzeng orvosilag igazoltan növeli a szexuális energiát.

A fokozatos erőnléti edzéssel négy hónap alatt megduplázhatjuk az izomerőt, karcsúbbak leszünk, erősödnek a csontjaink. A torna közérzetjavító hatása elűzi a rosszkedvet, oldja a szorongást, növeli az önbizalmat. Jobban kezeljük a stresszt, nyugodtabban eszünk, alszunk.

A “rozsdásodás” elkerülése végett járjunk szaunába! A forró gőz alaposan tisztít. Utána otthon is vegyünk forró fürdőt! A napi másfél, két liter víz természetes tisztítóanyag, fiatalít, feltölt energiával. Olykor a vízhiány pótlása a titokzatos eredetű fejfájásokat is megszünteti. Ha tehetjük, napjában többször igyunk gyömbérteát, együnk sok mazsolát! A méregtelenítés közben kezdjük el a rendszeres tornát, a jógát, meditálást! A test könnyen megszokja, ha időben, legkésőbb tízkor lefekszünk.

Elavult nézet az is, hogy a felnőttek elméje nem fejlődik. Az agyban naponta keletkeznek új agysejtek. A rugalmasság, az alkotókészség igenis fenntartható, ha megőrizzük nyitottságunkat, lelkesedésünket. A mindennapi tanulás a legjobb frissítőszer.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top