Aktuális

Bántották és ölelték

Eszterlánc, kötéltánc. Szabad asszociációk jegyzéke. Látszólag könnyû kis játék. Az álpszichológus mond egy szót, erre gondolkodás nélkül rá kell valamit vágnia Horgas Eszter fuvolamûvésznek.

És bezártnak hitt kapuk nyílnak meg: titkok, misztikum, álmok, rémálmok, félelmek szöknek ki rajta. A szerelem azonban most is minden rosszat legyôz.


KÖTELÉK? Kötél!

– A tél szenzációja: a Carmen. Malek Miklós írta a darabot, amiben ön a címszereplô nôt játssza, fuvolán. Malek Andrea, a zeneszerzô lánya csak egy kis mellékszerepet kapott. Ha én lennék Andrea apja, ön kapná a mellékszerepet.

– Andi depressziós, mert nem engedték el a bécsi operából, így nem szerepelhet a Carmenben. Bíró Eszter lép fel helyette, aki egész nyáron imádkozott, hogy valahogy bekerüljön a produkcióba, úgyhogy boszorkány a hölgy. De a kérdésére visszatérve… Nagyon kevés nővel dolgoztam eddig együtt, ám akikkel együtt dolgozom, azok, az az érzésem, annyira tisztelnek, szeretnek, hogy nem lepôdtem meg azon, amikor Andi eljött hozzám, és sírt, mert meg volt hatva attól, hogy ebben a produkcióban részt vehet. Nem is merült fel, kié a főszerep.

– Ez most komoly?

– Komoly. Ha egy nôvel jó a viszonyom, akkor az nagyon jó. Nincs rivalizálás.

– Malek Andreának és édesapja legendásan szeretik egymást.
Igazi apa- lány kapcsolat ez.

– Nincs bennem irigység, örülök neki, hogy van ilyen. Olyan melegség árad belôlük, ha együtt vannak, hogy attól a környezetük is boldogabb lesz.

– Olyan szomorúan mondta… A beszélgetésünk elején említette, hogy az apjába sokáig szerelmes volt-, mint a kislányok általában. Maga elôtt lát hát most egy olyan apa-lánya kapcsolatot, ami az önökével ellentétben nem romlott el. Úgy tudom, a szerelme nem is találkozhatott az ön édesapjával.

– Nehéz errôl beszélni… A mi famíliánkban én váltam el elôször, és ezt, lehet, nehéz megbocsátani egy olyan családban, ahol az apám és az anyám imádták-imádják egymást. Nekem nem volt mintám arról, milyen az, amikor egy férj azt mondja a feleségének, hogy nem jön haza, a feleség pedig otthon marad nagy pocakkal, és.. A férjem huszonnyolcezerszer csalt meg.

– A volt férje egy apjakorú férfi. 

– Tizenhárom évvel volt idôsebb, mégis állandóan elhagyott, szörnyű, miket éltünk át, voltam negyvenöt kiló is. Pedig amikor húszévesen férjhez mentem, olyan voltam mint Júlia az esküvőn, és gyereket szültem, és reméltem. És összeomlott minden, és volt, hogy a férjemnek a barátnője hívott fel, engedjem el ôt, mert annyira szerelmes belé. És én akkor se tudtam mondani semmi csúnyát. Hát vidd el, feleltem. Hiszek abban, hogy minden embernek van egy karmája, egy sorsa, amit akármennyire fáj, és akármennyire szeretné, hogy ne úgy legyen, nem tud megváltoztatni.

– Az apakorú férfitôl való váláskor romlott el az édesapjával való kapcsolata?

– Az én apám a legjobb ember, és akárhogy is van, még most is imádjuk egymást. Hatalmas szeretet van közöttünk.

– Érdekes, hogy a nagy meseírók valahogy nem jöttek ki a gyerekeikkel. Ott van Milne, a Micimackó írója, akinek fia panaszkodva ír a gyerekkoráról. Exupéry szintén nem volt jó apa, miközben a legszebb mesét írta…

– Nálunk az volt a baj, hogy a szüleimnek határozott elképzelése volt velem kapcsolatban. Amikor apám írta a meséket, meg később is, nagyon erőteljesen fantáziált engem valamilyennek, amilyen nem lettem.

– Például Cirfandlinak, a tündérnek..

– Közben rettenetesen félt, mert egyre kiszolgáltatottabb leszek, egyre nagyobb a zsivaly körülöttem, és ő azt a Horgas Esztert ismeri ,akit,ha egy kicsit megérintenek, megrebben. Az apám azért is próbált annyira távol tartani ettől a nagy nyilvánosságtól, mert amikor ugye ellopták tavaly a fuvolámat, és követett egy férfi, volt, elôjött megint a régi félelmem. Hogy én majd biztosan úgy fogok meghalni, hogy valami pasi agyonver.- Miért?- Nem tudom. -Nekem ez az elsô harmonikus kapcsolat az életemben, amiben most vagyok. Engem majdnem az összes barátom vert.- Szélsőséges indulatokat vált ki mindenkibôl? Ha egy férfi fojtogat, vagy zsarol, vagy kiabál a partnerével, azért ahhoz kell a nő is.
– Nyilván van valami olyan irritáló bennem, ami nem tudatos, mégis. Én nem tudok igazából senkié lenni. Én azt gondolom, a magamé sem vagyok. Soha többé nem megyek férjhez. Az esküvô nekem hötél. Nem kötelék.
– Ezért nem tudott mondani egy (!) férfinevet?Lehet, hogy ez a megfejtés. Viszont nem vagyok hűtlen, csak azt a fajta dolgot, hogy az enyém vagy, nem ismerem. Összesen egy olyan kapcsolatom volt, leszámítva a kamaszkoriakat, amibôl én léptem ki, mégis a férfiak a mai napig nem bocsátják meg nekem, hogy elhagytak. Ôk természetesen úgy ítélik meg, én vagyok a hibás, de én soha nem csaltam meg senkit. Egyetlen dolog van, amiről nem tehetek , ám minden kapcsolatomban visszajött: nem érzik a biztonságot, a stabilitást. 
 
Fuvola? Férfi!
 
– Csak a fuvolája stabil. “A szájához veszi, eggyé válik vele, az ösztönei működtetik… “ Ön mondta a hangszerérôl. A szexusról is mondhatta volna. A fuvola, amin és akivel játszik, valójában egy férfi.

– Igazából sok partnerem a fuvolára volt féltékeny. Az az aranyfuvola, amit elloptak, egy igazi férfi volt. Erős, vad hím, állandóan levágott a hátáról, és röhögött. Mivel nem találták meg, kaptam egy másikat. Eleinte ugyanaz az érzésem volt, na, megjött a második férfi. Aztán kiderült, ez egy nô. Másként kell vele bánni. Rosszabb. kiismerhetetlenebb.

– Szervét Tibor is a kedvese volt. Sokan gondolták, ez lesz mindkettejük végleges kapcsolata.

– Sokat köszönhetek neki. Ô hozott ki a válásos válságból.

Az interjú további részét elolvashatja decemberi magazinunkban.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top