nlc.hu
Aktuális
Haditudósítás az idõjárási frontról – II. rész

Haditudósítás az idõjárási frontról – II. rész







dr. Kökény Zoltán
Érzékeny antennánk van

– Az emberi szervezet igyekszik állandó belső környezetet (ún. homeosztázist) biztosítani saját magának. Ennek része többek között a testhőmérséklet, a szövetnedvek kémhatása, a só- és vízháztartás egyensúlya is. A légköri frontok áthaladásakor azonban megváltozik a környezet hőmérséklete, a légnyomás, a levegő páratartalma, sőt, a levegőben lévő részecskék elektromos töltése is. A szervezet az egyensúlyi állapotát ilyen megváltozott körülmények között is igyekszik fenntartani – magyarázta dr. Kökény Zoltán.

Az állandó testhőmérséklet fenntartásának azonban ára van. Például a bőrben a meleg hatására kitágulnak a hajszálerek, s ez a verítékezéssel együtt hőleadást okoz. A kitáguló hajszálerekbe több vér áramlik, ami hatással van a vérnyomásra, a pulzusszámra, így a teljes szív- és érrendszerre. A verítékezés só- és folyadékvesztést eredményez, ami ugyancsak hat a vérnyomásra, de még a veseműködésre is.

A frontok ezen kívül is sok élettani változást idéznek elő szervezetünkben. A légnyomás csökkenése kihat a vér oxigénszállító képességére. A páratartalom csökkenésekor pedig könnyebben kiszáradnak a felső légutakat (száj- és orrüreget, légcsövet) borító nyálkahártyák, így csökken a kórokozók elleni védekezőképesség. A levegőben áramló töltött részecskék pedig hatással vannak a hangulatunkra. Idegrendszerünk, mint valami érzékeny antenna, balszerencsénkre, a leggyengébb légköri változásokat is érzékeli, felfogja.

Tévedhetetlen pókbarométer

Idegrendszerünket és immunrendszerünket egyaránt megterheli a gyors időjárás-változáshoz való alkalmazkodás. Bár ez mindannyiunk szervezetét komolyan megviseli, nem mindenki érzékeli ugyanazokat a tüneteket. Nem vagyunk mindannyian frontérzékenyek.

– Ennek oka vélhetően abban keresendő, hogy szervezetünk nem egyforma, mint ahogy két autó sem az. Az egyiknek a futóműve a jobban elhasznált, a másiknak a motorja vagy a kormányszerkezete – mondta Kökény doktor.

Fronthatáskor sok minden felfordul körülöttünk. A reakcióidők megnyúlása és a koncentrációzavar következtében ugrásszerűen megnő a közlekedési balesetek száma. Időváltozáskor növekszik az influenzajárványok kitörésének veszélye, gyakoribbak a szülések, növekszik a műtéti szövődmények aránya. Az őszi, téli, tavaszi frontos hónapok kezdetén több az öngyilkossági kísérlete is. A légköri frontjelenségek még a férfiak hímivarsejtjeinek mennyiségére is hatással vannak.

De a frontokat nem csak mi, emberek, szenvedjük meg. Az időjárás-változást megérezve a macskák többet mosdanak, a kakasok gyakrabban kukorékolnak, a fecskék alacsonyan repülnek. Ha pedig a baromfiudvar lakói alkonyat után is kapirgálnak, az azt jelenti, másnap hirtelen romlik majd az idő. A pókok, amikor változik az időjárás, begubózva pihennek. Csak akkor szövik tovább a hálójukat, ha érzik, másnap jó idő lesz.

Gyógyszerek vagy citromfű tea?

A frontérzékenység az idős embereket veszélyezteti leginkább, ám mindazok, akik olyan betegségben szenvednek, amelyet befolyásol a front érkezése, a tünetek felerősödésére számíthatnak.

– Persze nem szabad minden tünetet erre fogni, helyesebb időben fölkeresni a háziorvost, és a panaszokat elmondani neki, nehogy a vélt “kettős fronthatás” hátterében sokáig, észrevétlenül valamilyen komoly betegség húzódjon meg – figyelmeztet dr. Kökény Zoltán. – Ha mégis frontérzékenységről van szó, a tünetek a megfelelő gyógyszerekkel enyhíthetők. De jót tesz egy kis lazítás, kikapcsolódás, relaxáció. A séta, a testmozgás, egy talpmasszás vagy egy csésze citromfű tea is jót tehet. A leghatékonyabb ellenszer: kerüljük a stresszt, éljünk egészséges életet.
Én is ezt fogom tenni, megfogadtam. Egyelőre azonban a fájdalomtól majd’ szétreped a fejem. Szívesen vennék most példát a pókról, amely időjárás-változáskor egyszerűen sztrájkba lép, és türelmesen ücsörög félkész hálója sarkában. Ám hiába az igazolt fejfájás és figyelemzavar, nekem írnom kell, nyakamon a határidő.

Egyébként meg, mire ez a nyavalyás front odébbáll, már itt is van a következő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top