Aktuális

Haditudósítás az idõjárási frontról

Fáj a fejem. Úgy érzem, hogy pillanatokon belül két darabra hasad. Front van – hallom az idõjárás jelentésben. Nem kétséges, már megint ez visel meg ennyire. De mit is jelent ez az egész frontátvonulás?

Nem vagyok egyedül ezzel. A frontérzékenység az elmúlt néhány esztendőben igazi népbetegséggé nőtte ki magát. Illetve mégsem: nem betegségről van szó, amit gyógyítani kellene, hanem “csak” egy kellemetlen tünetegyüttesről – tudtam meg dr. Kökény Zoltán adjunktustól – bár kétségtelen, a visszatérő tünetek néha valódi betegség benyomását keltik. Szinte minden harmadik ember túlzottan érzékeny az időjárás változásaira: az érintettek között az idősek és a nők vannak többségben. Ám a frontérzékenység, amelyet az orvosok régebben kizárólag az időskor problémájának véltek, ma már rengeteg fiatal életét is megkeseríti.
Vajon mi történik a szervezetünkben, amikor időjárási front vonul el fölöttünk?





Menetrendszerű migrénjeink

Nem véletlen, hogy ma ingerlékenyebb vagyok a kelleténél, és nem csoda az sem, hogy nehezen megy az összpontosítás. Ezek ugyanis a melegfront-érzékenység tipikus tünetei. Ilyenkor, amikor fejünk fölött meleg levegő áramlik a hideg helyére, fáradékonyabbak vagyunk, és jóval feszültebbek is a szokásosnál. Légzésünk szaporább lesz, pulzusszámunk, vércukorszintünk nő, és a vérnyomásunk is megemelkedhet. Én ráadásul egész éjjel nem tudtam aludni, de ezzel sem vagyok egyedül, ilyenkor sokan álmatlanságra panaszkodnak. A melegfrontot egy-két órával érkezése előtt megérezzük. Nyugtalanabbak vagyunk, nem ritkán letörtek, rossz a hangulatunk. Az orvosok jól tudják, komoly veszélyei is vannak a melegfronthatásnak: egyebek mellett növekszik a depresszióra való hajlam és gyakoribbá válnak a trombózisos esetek.

A hidegfront hatásai éppen ellentétesek: ezeket többnyire a front átvonulása után érzékeljük. Vérnyomásunk, pulzusszámunk csökken, kissé lelassulunk, gondolkodásunk is nehézkesebbé válik. Reakcióidőnk megnyúlhat, álmosak lehetünk, szédülhetünk, nem beszélve a menetrendszerűen érkező fejfájásról. Nagyon sokunkat ilyenkor kíméletlen migrén gyötör. Hidegfront esetén szervezetünkben fokozódik a görcshajlam. Ez különösen a gyomor-, epe- és vesebetegeket érinti. Gyakoribbá válhatnak allergiás reakcióink, asztmás rohamaink, és a kellemetlen izületi fájdalmaink is fölerősödhetnek.





Légörvények a fejünk fölött


A visszatérő rossz közérzethez és az időváltozás okozta tünetekhez nem lehet hozzászokni. Pedig itt, a Kárpát-medencében kapunk hideget-meleget. Évente körülbelül 120 időjárási front halad el fölöttünk, a legtöbb a tavaszi hónapokban.

Egy-egy ilyen front a különböző meteorológiai paraméterek hirtelen megváltozását jelenti. A frontfelület mentén ugrásszerűen változik a hőmérséklet, a nedvességtartalom, a légnyomás, a szélsebesség és a szélirány. Az időjárási frontokat alacsony légnyomású területek, úgynevezett ciklonok alakítják ki. Örvénylő mozgásuk a hideg levegőt a korábban meleg légtömeg uralta területre hajtja, ezáltal hidegfrontot hoz létre. Melegfront akkor keletkezik, ha melegebb légtömeg áramlik a hideg helyére.

A hidegfrontokat gyakorta rossz idő kíséri. Előttük általában élénk délnyugati, mögöttük viharos északnyugati szél érkezik, sokszor záport, zivatart hozva. Melegfrontnál a vastag felhőtakaróból legtöbbször csak csendes eső hullik.

Nem meglepő, ha az időjárás hirtelen, drasztikus megváltozása erőteljes hatással van szervezetünkre. De milyen élettani folyamatok játszódnak le bennünk a frontok idején?

Haditudósítás az időjárási frontról – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top