Aktuális

Utazás

A szüzesség itt ismeretlen fogalom. A pálmák és a vakítóan fehér homokstrandok földjén, Pápua új-Guinea rejtélyes szigetein, a Salamon-tengerben fürdõ Triobriandon mintha megállt volna az idõ:





nemcsak a természet sértetlen, de az ősi szokások is. Talán ezért számít ünnepi eseménynek egy hajó érkezése, egy repülőgép landolása Kiriwina leszállópályán. Amikor a sziget földjére lépő idegent megcsapja az izzasztó trópusi hőség, elbódítják a csodás virágok és kergetni szeretné az előtte röpködő óriási pillangókat, megfeledkezik arról, hogy a barna bőrű lányok nem is lányok: AMAZONOK.

Nyolc évtizeddel ezelőtt érkezett hír először a nagyvilágba a különös paradicsomról. Amikor kitört az első világháború, egy fiatal lengyel antropológus és néprajzkutató, Bronislaw Malinowski – az Osztrák-Magyar Monarchia állampolgáraként – ausztrál földön tartózkodott, ezért ellenségnek számított és internáltak. De a fiatal tudósnak engedélyezték, hogy számkivetettségét és unalmát a Trobriand-szigetek lakóinak tanulmányozásával enyhítse. Ő fedezte fel többek között azt, hogy a melanéz-polinéz eredetű szigetlakóknál a férjeket másodrendű embereknek tartják. „A vadak nemi élete Északnyugat-Melanéziában” című tudományos sikerkönyvét az egész világ megismerte. A „vademberek” kifejezést persze később maga Malinowski is elítélte.

További izgalmas kalandok az újságban olvashatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top