Aktuális

Hogy úgy ölelj, mint rég! – II. rész

Van választék!





Ahhoz, hogy bármifajta megoldást találjanak, beszélni kell a problémáról. Orvosnak is, betegnek is. Azért, hogy ez könnyebben menjen, természetesen, a szakembernek kell többet tennie. Egy angol, praktizáló professzor, akivel szintén a konferencián találkoztam, például a következő kérdéssel segít: “Más cukorbeteg pácienseim gyakran számolnak be potenciacsökkenésről, Önnek nincs ilyen problémája?”

A merevedési zavarra ma már sokféle terápia létezik: szájon keresztül bevehető gyógyszerek (rövid és tartós hatásúak egyaránt), a húgycsőbe helyezhető kúpok, péniszimplantátumok, vákuumos eszközök, tesztoszteronpótlás, hímvesszőbeadott injekció.
A terápiát személyre, sőt, párra szabottan kell megválasztani. Mivel egy nemzetközi felmérés tanúsága szerint a megkérdezett, érintett férfiak 81 százaléka állítja, a merevedési zavar korlátozza normális életvitelében, még akkor is, ha kezelés alatt áll! A szakemberek számon is tartják e jelenséget a potencianövelő szerek úgynevezett “emocionális mellékhatásaként”. Hiszen a páciensek többsége egyértelműen meg is fogalmazza: “A terápia állandóan emlékeztet a problémámra!” Sőt, partnereik is panaszkodnak, mivel úgy érzik, szexuális életüket egy gyógyszer vagy eszköz, és nem ők maguk uralják. Ezért érdemes a pároknak minél több kezelési lehetőséget kipróbálni, mielőtt a végleges mellett döntenek!

Némaságra ítélve?

A pároknak egymással sem könnyű  beszélniük a szexuális életük problémáiról. Íme két, ma már tünetmentes páciens vallomása a kezdetekről:
“Elveszítettem a férfiúi önbizalmamat és minden együttlét aggodalommal és félelmekkel tölt el, hogy ki tudom-e elégíteni a partneremet, ennek ellenére a témát sohasem hoztam szóba.”

*

“Amikor először lépett fel nálam merevedési zavar, a feleségemmel, kimondatlanul arra gondoltunk, olyan régóta vagyunk házasok (33 éve), hogy ez már nem számít. De amikor végül mégis beszéltünk róla, kiderült, mindketten úgy éreztük, szükségünk van a szexuális együttlétekre.”

Potenciagyilkosok

A szív- és érrendszeri bajok, a cukorbetegség, a magas vérnyomás mellet merevedési zavart okozhatnak: idegrendszeri rendellenességek; bizonyos gyógyszerek mellékhatásai; csökkent férfihormon-termelődés, férfi klimax.
További rizikófaktorok a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a súlyfölösleg és a dohányzás.
Ártalmas pszichés tényező lehet a stressz, a szorongás és a teljesítménykényszer is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top