Aktuális

Üzenet a fa alól

Csigó Katával - pszichológus barátnõmmel - az ajándékok jelentésérõl beszélgettünk. Vajon mi tekinthetõ kóros vásárlásnak? Baj-e, ha meglepjük magunkat valami drága ajándékkal?





– Szép telefonod van! Új?

– Igen. Ezzel leptem meg magam a születésnapomra.

– Akkor megnyugodtam. Ezek szerint nem baj, nem betegség, nem “boltkór”, ha karácsonyi vásárlás esetén magamnak is veszek egy színes harisnyát vagy egy könyvet?

– Nem, ne aggódj! Sokan azért tartják ezt “cikinek”, mert nem szoktunk hozzá, hogy megjutalmazzuk magunkat. Egy kis kényeztetés miatt ne legyen bűntudatunk! Baj csak akkor van, ha nagyobb örömet szerez a magunknak vásárolt ajándék, mint ha másnak vennénk, vagy ha mástól kapnánk valamit.

– Keressünk jelképeket a karácsonyi ajándék mögött? Ha valakitől szakácskönyvet kapok, akkor az az üzenet, hogy főzzek jobban?

– Lehetséges, főleg, ha nem vagy konyhatündér.

– Hmm…

– Az ajándékozás a kommunikáció egyik formája. Ha egy férfi a párjának szexis fehérneműt vesz, akkor azt üzenheti ezzel: “légy nőiesebb!”. Ugyanígy, ha egy nő a kedvesének súlyzót, fitneszbérletet vesz, akkor azt sugallhatja: “nézz már ki jobban, férfiasabban!”. Ha pedig mindkettőnket befizetem valahová egy hétvégére, akkor talán azt szeretném jelezni, hogy az utóbbi időben nem volt elég időnk egymásra.





– Tehát előfordul, hogy a szeretteinknek szánt ajándékkal valójában magunknak is örömet akarunk szerezni?


– Igen. Volt egy nőbetegem, aki mesélte, hogy gyapjúinget vett a férjének karácsonyra, mert ahhoz olyan jó hozzábújni. Közösen gondolkodtunk tovább: miért, egyébként nem jó hozzábújni? És a férj örülne-e az ajándéknak? A személyes ajándékok szimbolizálják azt is, hogy a másiknak milyen szerepét szeretnénk erősíteni: a férfiasságát, nőiességét, stabilitását? Például ha fotelt veszek a páromnak, gondoljam át: miért is akarom, hogy folyton otthon üljön?

– Friss kapcsolatnál felmerül a kérdés, hogy együtt is ünnepeljünk-e. Szerinted hagyjuk, hogy sodorjanak az események?

– Érdemes rákérdezni, hogy a másik hogyan képzeli a karácsonyt. Az is nagy kérdés, hogy merjünk-e egy új kapcsolatban merészebb ajándékot adni, vagy maradjunk a “jól beváltaknál”? Gyakran lepjük meg új partnerünket olyasmivel, amiben van egy kis finom erotika. Ilyen lehet az illatszer, amelynek jelentése: “Szeretném ezt az illatot érezni a testeden”. Ám a friss kapcsolatban korai lehet, ha az egyik fehérneművel lepi meg a másikat.

– Nálunk a szentestét szinte mindenki a családjával tölti. Nemrég Cipruson jártam, ahol mesélték: az egész utca együtt karácsonyozik, nagy a buli, evés-ivás, minden arra járó kap valami csekélységet, senki sem zárkózik be a lakásba, pont azért, hogy ne legyen, aki magányosan tölti az ünnepet. Nekem ez nagyon tetszett.

– Egyik barátnőm december elején szakított a barátjával, teljesen el volt keseredve, ráadásul nem ápolt túl jó viszonyt a szüleivel, úgyhogy egyedül töltötte a Szentestét. Azt mondta, élete legrosszabb karácsonya volt. Ilyenkor kerülnek válságba a szeretők is. A szerető karácsonykor éli át a valóságot. Ez nagyon kemény szembesülés, hiszen feketén-fehéren kiderül, hogy a másik nem vállalja őt. Az ilyen kapcsolatban élő pácienseimmel arról szoktunk beszélni, hogy semmiképpen se töltsék egyedül az ünnepeket, nehogy összeomoljanak.

– A karácsony családi ünnep, de a szilveszter már a barátoké. Bevallom, még sosem voltam jó szilveszteri bulin. Az az érzésem, mindig többet várunk tőle, azután szükségszerűen csalódunk.

– Miért várjuk, hogy pont szilveszterkor legyen az év legfergetegesebb bulija? A spontán bulik sokkal jobbak. Sokszor hallom, hogy a szingli lányok azt gondolják, majd a szilveszteri bulin megismerik életük nagy szerelmét. Szerintem nem érdemes így indulni, hiszen minél jobban várják, annál nagyobb lesz a csalódás. Nem kizárt, hogy szembejön velük a nagy Ő – de erre ugyanannyi az esély, mint az év többi napján.

Leveleiteket postacímünkre küldhetitek, a borítékra írjátok rá: Barátnőm, a pszichológus. E-mail: e.fejos@sanomabp.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top