Aktuális

Az istennõk bennünk élnek

Ki vagy? Démétér? Aphrodité? Netán Artemisz? Nem, ez nem tréfa. Mindenkiben uralkodik egy-egy istennõ, csak rá kell lelnünk magunkban. S így talán könnyebbbé válhat az élet.







Szabó Judit
“A nők mindig is a bölcsesség és emberiesség őrzői voltak, ami természetes módon – noha rendszerint titokban – uralkodókká emelte őket. Mostanra azonban elérkezett az idő, hogy nyíltan is vállalják az uralkodást, de a férfiakkal együtt, s nem ellenük.” Ezzel a Charlotte Wolff-idézettel kezdi könyvét Szabó Judit. A közgazdász-nyelvtanárnőnek a Sophia – A női bölcsesség című kötete immár a hetedik a sorban. Az ezoterikus érdeklődésű szerző ebben a műben a görög istennőkön keresztül mutatja be a “női energiákat”.

– Napjainkra a jin és a jang energiák egyensúlya felborult – vélekedik Szabó Judit. – Egyre több jang, vagyis férfias energia jelent meg a múlt század elejétől kezdve, ezt is jelzi például, hogy a nőktől ugyanolyan kemény teljesítményt várnak, mint a férfiaktól. Bár a női, a jin energiák egy részét elfojtjuk, azokat nem lehet megsemmisíteni. Azért írtam ezt a könyvet (és tartok tanfolyamokat is), hogy utat mutassak ahhoz, hogyan lehet létrehozni a kényes jin-jang egyensúlyt. A görög istennők lelki erőt jelentenek, tudattalan szinten erősen hatnak ránk. Ha felfedezzük, mely istennők dominálnak bennünk, akkor könnyebb lesz az életünk, és kibontakoztathatjuk adottságainkat.

 




Athéné: “Gondolkodom, tehát nő (is) lehetek”

Pallasz Athéné a tudomány “férfias” istennője, a városok védője, bölcsességéről híres. Erőssége a racionalitás, a tiszta ész és az akarat.
Joó Zsuzsa magyar-történelem szakos tanárként kezdte a pályáját, ma egy szakmai magazinokat kiadó cég ügyvezetője, illetve a Progresszív című élelmiszer-kereskedelmi lap főszerkesztője. Elvált, két nagylány édesanyja.

– Egy nőnek életkorától, helyzetétől függően mindig más és más “istennőt” kell megszemélyesítenie – véli Zsuzsa –, de azt hiszem, bennem valóban Athéné dominál. Gyerekkorom óta céltudatos vagyok, mindig tudtam, mit akarok, és azt miként érhetem el. Gyakorlati érzékemet édesanyámtól és a nagymamámtól örököltem, a családunkban az ő kezükben volt a “kormány”. Állandóan mérlegelek, könnyen és gyorsan döntök. A férfikollégák számára néha kegyetlennek tűnök, mert egy nőtől szokatlan a hideg ésszerűség.







Joó Zsuzsa
Egyben talán különbözöm Athén védőszentjétől, számomra az érzelmek ugyanolyan fontosak, mint a racionalitás! Hangsúlyozom, hogy nem vagyok férfigyűlölő – sokan ezt gondolják az erős nőkről. Hiszek a párkapcsolatban, a családban. Harminc évvel a hátunk mögött, nagy fájdalommal, nehezen meghozott döntés után váltam el a férjemtől. Abban, hogy véget ért a házasságunk, biztosan szerepet játszott a domináns személyiségem – megfizettem érte. Pedig egy kapcsolatban sosem akarnék “férfiként” jelen lenni. Jó, hogy nő vagyok, és teszek is a nőiességemért! Igyekszem élvezni az életet. Rengeteget olvasok, akár egy fárasztó nap után is van erőm elővenni egy könyvet, mert feltölt. Zenével, irodalommal, képzőművészetekkel oldom a hétköznapok keménységét.



Szabó Judit:
Athéné típusa azt mutatja, hogy a hagyományosnak ismert női energiák közvetlen kapcsolatban állhatnak a férfi energiákkal, a racionalitással. Az Athéné-típus ott állja meg jól a helyét, ahol dönteni kell, ahol tudásra van szükség. Gyakran választ férfias pályát. Nagyon intelligens, de törekednie kell az érzelmi kibontakozásra, mint ahogyan ezt Zsuzsa is teszi.

Az istennők bennünk élnek – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top