nlc.hu
Aktuális
Szerelemgyilkos bankók

Szerelemgyilkos bankók

A férfiak nagy részét kifejezetten zavarja, ha a partnere többet keres, mint õ, és kellemes számára, ha a nõ anyagilag függ tõle – derül ki a Nõk Lapja néhány hónappal ezelõtti kutatásából.






Kattints a képre!
Szép kilátások! Miközben az esélyegyenlőség nevében minden erőnkkel igyekszünk jövedelmünkkel utolérni szívünk választottját, akaratlanul is a libidóját gyengítjük. A végén még választanunk kell: pénz vagy szex? Alighanem boldog ifjúságunkban hittük utoljára, hogy a férfi az olyan, hogy röptében a legyet is, és a lelke aztán biztosan nincs összeköttetésben azzal a bizonyos szervével. Bezzeg körülöttünk hány kört kell futni, mire igazán megjön a kedvünk egy jó szeretkezéshez! Azóta meggyőződhettünk arról, hogy a férfilélek legalább olyan érzékeny műszer, mint a miénk. Van például két olyan tényező, amely mindennél erősebben lankasztja a szexuális vágyat: a tartós stressz és az egzisztenciális bizonytalanság érzése.






Siker és libidó


– Ez utóbbi genetikailag kódolt – mondja Pándy Mária pszichológus –, hiszen a férfiban évezredek alatt a legszigorúbb parancsként rögzült, hogy az ő dolga eltartani a családját. Ezért aztán, ha egy férfi nálam merevedési zavarral, vagy korai magömlésre panaszkodva jelentkezik, általában azt kérdezem meg először, mikor veszítette el az állását. Esetleg azt: mekkora hitel nyomja a vállát, hogy úgy érzi, anyagilag össze fog omlani. Ez az összefüggés – pénzszűke és szexuális válaszhiány között – mondhatnám, törvényszerű.

Mielőtt még a karrierjük csúcsán levő férfiak feleségei/barátnői örülni (vagy bosszankodni) kezdenének, közölnünk kell: visszafelé nem hat a dolog. Vagyis, az anyagi siker nem repíti a férfit egyenesen a szexuális teljesítőképessége csúcsára. Például azért, mert általában tetemes mennyiségű stresszel jár együtt. Vagy azért, mert az üzleti siker eleve a jó ideje fennálló szexuális zavarok ellensúlyozásaképpen jöhetett létre.

A társadalmi változás persze kihat a nemi viselkedésre is. A 18. században még elképzelhetetlen volt, hogy a nő munkával tartsa el a családot (bár a hozományával hozzájárult a közös élet megalapozásához). Ma viszont, amikor egy pár házasságot köt, eleve két fizetésre építenek. Gond akkor van, amikor a nő többet keres. Akkor föltör a férfiban az ősi parancs – és teljesítetlen marad, súlyos alkalmatlanságérzést hagyva maga után. Az életben és az ágyban való boldogulás összefüggésére egyébként a szlengben használt “impotens” kifejezés is utal – gyakran használjuk a tesze-tosza, élhetetlen férfira.

A keresőképesség megfordulása természetesen kihat a másik félre, a nőre is, tetézve a problémát. Sikeres üzletasszonyoknál, a szakmájukat magas szinten űző kutatóknál, jogászoknál gyakori, hogy a férfias énjük kerekedik felül, maga alá gyűrve bennük a nőt. A férjek általában nehezen viselik, ha a feleségük aszexuálissá válik. Eleinte még empatikusak, de ahogy telik az idő, egyre többet morognak, majd szexológushoz küldik a feleségüket. Ilyenkor a háttérben már általában előkészületben áll a megértő titkárnő, kolléganő, szomszédasszony. Ezekre a helyzetekre tartogatják a megcsalt feleségek vigasztalói az aranyat érő ősi bölcsességeket: az asszonynak nagy a köténye, sok minden elfér alatta. (Vagyis: nem kell olyan nagyon mellre szívni, ha a férjünk kicsit félrelép.)


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top