nlc.hu
Aktuális
Családi név

Családi név

Olvasónk írja: "A kilencedik hónapban járok, hamarosan megszületik kisfiam, és nevének megválasztásában elbizonytalanodtam. Harminchat évesen véletlenül megfogant a kisbabám, és nem tudtam nem megtartani õt."

“Gyermekem apja kijelentette, hogy ő nem akarja ezt a gyermeket, és ha én vállalom, akkor csak magamra számíthatok. Tudomásul vettem az álláspontját, így kapcsolatunk megszakadt. Pár hónapja – kérdésemre, hogy az apai nyilatkozatot megteszi-e – úgy nyilatkozott, hogy igen, a nevét adja gyermekünknek.

Sokáig úgy gondoltam: a gyermeknek jár az apjától a családneve, még akkor is, ha nem élünk együtt, és nem lesz kapcsolatunk egymással. Nemrégiben az apa közölte velem, hogy csak hatóság előtt vállalja el az apaságot és a törvény szerinti tartásdíjat is. Természetesen ezt is tudomásul vettem, de számomra ez azt jelenti, hogy önmagától ő nem ismeri el a gyermekünket, azaz születésekor megtagadja. Csak hatósági felszólításra hajlandó – ha hajlandó – elismerni az apaságát. (Zárójelben megjegyzem: soha nem merült fel, hogy ne ő lenne a gyerek apja, és ő sem tett az apaságát megkérdőjelező kijelentést.

Szorosabb és őszintébb volt kapcsolatunk annál, hogy ez egyáltalán felmerülhessen benne.) Ekkor támadt fel bennem a kétség, hogy vajon kisfiam ezek után is az apja vezetéknevét viselje-e? Hiszen a családi név jelzi azt a családot, szülőt, akihez az ember – a gyermek – tartozik. A mi esetünkben ez sajnos nem valósul meg, kisfiamnak feltehetően soha nem lesz az apjával kapcsolata, így egy számára idegen ember nevét fogja viselni. Attól is tartok, hogy az én emiatt feltámadó ellenérzésem az apával és nevével szemben valamilyen formában megérződik kisfiam lelkében, és saját nevéhez így neki is ellentmondásos érzelmek fognak fűződni. Ezt nagyon nem szeretném. Vagy ez csak merő képzelgés részemről?

A saját családi nevemet sem szeretném adni gyermekemnek, mert félek, hogy ez hátrányos lenne számára játszó- és iskolatársai között, netán emiatt majd csúfolják. Arra is gondoltam, hogy nagyszülői ágon választok egy családnevet, de az én szüleim és nagyszüleim is meghaltak már, s így ugyancsak nem tudna kisfiam a neve alapján családot, rokoni köteléket érezni. Tehát nevével egyedül állna a családban. Ezeken töprengve most azt látnám a leghelyesebbnek, ha az apja és az én vezetéknevemet együtt adnám kisfiamnak. Ez nem mesterkélt és legalább a mi kettőnk összetartozását is a legjobban biztosítja számára. Lehet, hogy nincs is ilyen nagy jelentősége a családi név viselésének, mint ahogy azt én gondolom? Mi lenne a legjobb döntés?”

Dr. Vekerdy Tamás válasza >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top