Aktuális

Börtönben fog szülni a 15 éves gyereklány?

Két hét múlva börtönbe kell vonulnia Simek Kittynek, a nevelõapja megöléséért jogerõsen elítélt tótújfalui kamaszlánynak. Kitty hathónapos magzatát hordja a szíve alatt. Éppen karácsony lesz, amikor el kell válniuk...

A Pécsi Ítélőtábla Simek Kitty számára megdöbbentő ítéletet hozott: a kamaszlányt huszonhat havi, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta. Kitty hathónapos magzatát hordja a szíve alatt. Igaz, ha megszületik a kisbaba, féléves koráig együtt lehetnek a kecskeméti babás körletben: épp karácsony lesz, mikor a törvény szerint elszakítják a csecsemőt az anyjától.

Korbáccsal verte őket

Simekék kálváriája tizenegy évvel ezelőtt kezdődött. Gizella, a törékeny anya egyedül nevelte a négyéves Kittyt, amikor megismerkedett a nagydumás, határozott és nagyvonalú pesti taxissal, Vilivel.

– Nem hittem én akkor már se csodában, se szerelemben. Intézetben nőttem fel, onnan menekültem egy rossz házasságba. Túl voltam egy váláson, lakásom, pénzem nem volt, csak egy gyönyörű kislányom, a Kittyke. Abban hittem, talán a sors jobb életet szán neki, mint ami nekem jutott. Tévedtem – sóhajtja az anya. – Vili csak eleinte volt kedves velünk, később már gyakran vert minket, Kittyt is. Sokszor elszöktem a gyerekkel, de mindig megtalált, és újra megvert bennünket. Végül megtanultam: Vilitől nem lehet sehová elszökni.

Amikor a család a horvát határ menti Tótújfalura költözött, még rosszabbá vált a helyzet. A férfi kocsmát nyitott a faluban.

– Kiderült, hogy petefészek-daganatom van, kezelésre kell járnom Pécsre. Amíg odavoltam, Vili részegen molesztálta Kittyt, olykor a kocsmában is. Műtét után hazajöttem, de szeretet és ápolás helyett ugyanúgy kellett dolgoznom, mintha egészséges lennék. Vili mindenért ütött minket. Fabrikált egy korbácsot, azzal verte Kitty hátát. Hiába mentünk segítségért a hatóságokhoz, visszavonatta velünk a feljelentést is. Nem volt lehetőségünk a menekülésre – meséli az édesanya.

A végtelen kálvária

Kitty nem szívesen beszél a végzetes augusztus végi napról, amikor egyetlen pisztolylövéssel megölte alvó nevelőapját. A szenvedés véget ért, de azóta újabb és újabb kálváriát él meg a család.

– Igyekszem elfelejteni, ami nevelőapám halála előtt és utána történt, mert nappal is rémálmok gyötörtek. Pszichológusok is kezeltek emiatt, de azt hiszem, a legtöbbet a szerelmem, Gyuri segített. Vili halála után a szomszéd faluban, Lakócsán ismertem meg. Tudta, hogy mit tettem. Nem ítélt el érte, hanem megértette, hogy nem volt más választásom. Elkísért a kihallgatásokra, a bírósági tárgyalásra is. Nagyon szeretem őt, a felesége akarok lenni. Közös magzatunkat a szívem alatt hordom. Az ultrahang még nem mutatta ki, hogy kislány lesz-e vagy fiú. De ez nem is számít, csak az, hogy egészséges legyen, amikor megszületik – magyarázta Kitty a másodfokú tárgyaláson az ítélethirdetés előtt. – Bízom benne, hogy azok a felnőttek, akik a bíróságon a sorsomról döntenek, tudják: nem vagyok bűnöző, csak egy szerencsétlen pillanatban rossz megoldást választottam.

A Pécsi Ítélőtábla a terhes kamaszt két év két hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta, és három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

– Embert ölni bűn, ami büntetéssel kell, hogy párosuljon. Ellenkező esetben például szolgálhatna másoknak, hogy a családi konfliktust fegyverrel is le lehet zárni – indokolta a szigorú ítéletet a bíró.

– Terhesen menjek be a börtönbe, szüljem meg a drogosok között a gyerekemet? – zokogta Kitty, akit édesanyja hasztalan vigasztalt.

A teljes cikk elolvasható a 8. heti Meglepetésben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top