Aktuális

Kérdezz-felelek a lakáshitelrõl – II. rész

– Milyen díjakat számol fel a pénzintézet a hitel igénylésekor?

Értékbecslési díjra (nagyjából 30000 Ft), hitelbírálati díjra (a hitel 0,5-1%-a) mindenképpen számítanunk kell.

Közjegyzővel kell hitelesíttetnünk a szerződést. (Díja a hitel 1%-a.) Nem vagyunk kötelesek a bank által javasolt közjegyzővel dolgoztatni, de ők gyakran olcsóbbak, mint a függetlenek.

A pénzintézet hitelfolyósítási jutalékot is felszámol, ez a hitelösszeg 1-2 %-a.

Több tulajdoni lapot kell kérnünk a földhivataltól, darabonként háromezer forintért.

– Létezik-e bankok közötti “feketelista” amely alapján megtagadható a hitel folyósítása?

– Igen, ez a BARL (Banki Adatrögzítő Rendszer) lista. Ha valaki ezen szerepel, nem kap lakáshitelt. A listára az kerül fel, akinek elmaradt tartozása van, ehhez elég egy rendszertelenül fizetett hiteltörlesztés, vagy az, ha egy régóta használaton kívüli, nem megszüntetett folyószámlánk mínuszba fut. A rendszerben öt évig (!) tárolják az adatokat.

– Milyen kamatperiódust válasszak?

– A szerződéskötéskor egy- és ötéves kamatperiódus közül választhatunk. A kamatperiódus közben a bank nem változtathat a kamaton, csak annak végén.

– Visszafizethetem lejárat előtt a hitel összegét?

– Előtörlesztésre általában a kamatperiódus fordulónapján van lehetőség, ennek díja bankonként eltérő. Nem minden pénzintézet teszi lehetővé, hogy az egész hitelt visszafizessük egy összegben, néhány helyen csak hónapokat törleszthetünk előre.

– Mi történik, ha elmaradok egy részlet befizetésével?

– A pénzintézet ezt pontosan rögzíti a szerződésben. Ha a részletfizetés napján nem tudunk fizetni, késedelmi kamatot számol fel a bank, harminc napos tartozás esetén már komolyabb szankciókra is számíthatunk, kilencven nap után pedig a jelzáloggal terhelt ingatlan elárverezésére is sor kerülhet.

– Hány éves korig vehető fel lakáshitel?

– A hitel lejártakor a kérelmező nem lehet idősebb hatvanöt évnél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top