Aktuális

Kérdezz-felelek a lakáshitelrõl

Az államilag támogatott lakáshitel-konstrukciók feltételei eltérõek. Hajós Gyuláné, pénzügyi tanácsadó segítségével most a legfontosabb kérdésekre próbálunk válaszolni, és néhány praktikus tanáccsal segíteni titeket.

– Mekkora önerőre van szükség a hitel felvételéhez?

– Új lakás vásárlásához legalább harminc százalék saját részre van szükség. A fennmaradó hetven százalék fizethető a hitelből, amennyiben erre a hitelbiztosítéki érték lehetőséget ad.

– Mi a hitelbiztosítéki érték?

– A fedezetként felajánlott ingatlan bank felkérte értékbecslő által megbecsült értéke. A lakás piaci értékénél általában húsz százalékkal kevesebb.

– Mennyi az államilag támogatott lakáshitel legnagyobb összege?

– Használt lakás vásárlása esetén ötmillió forint, új lakásra tizenötmillió forint. Ez utóbbi esetben a hitel értéke nem haladhatja meg a hitelbiztosítéki érték hetven százalékát.

– Milyen feltételekkel vehetek új lakást államilag támogatott kedvezményes kamatozású lakáshitelre?

– Ezt a hitelt házaspár, vagy gyermekét nevelő szülő kaphatja meg. Ennek igazolására öt napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatra, illetve jegyzői igazolásra van szükség. Arról is nyilatkozni kell, hogy nincs másik államilag támogatott lakáshitele a kérelmezőnek. Amennyiben van, azonnal vissza kell fizetni.

Aki nem felel meg a kedvezményes kamatozású államilag támogatott lakáshitelhez szükséges feltételeknek, az is felvehet új lakás vásárlására tizenötmillió forintot, a használt lakásokhoz megállapított államilag támogatott kamatokkal.

Hajós Gyuláné
– Kapok szociálpolitikai támogatás a lakáshitel mellett?

– Új lakásra adható szocpol, összege beleszámít az önrészbe. Jelenleg egy gyermekes szülőknek hatszázezer forint, két gyerekre egymillió forint, három gyerekre egymillió hatszázezer forint vehető fel.

– Használt lakás vásárlása esetén jár-e a szociálpolitikai támogatást?

– Ilyen esetben csak három gyerek után jár a szocpol összegének fele, ez is csak akkor, ha a vásárolt lakás az eddigi lakóhelynél legalább egy szobával nagyobb.

– Csak minimálbérrel rendelkezem, elég ez az államilag támogatott lakáshitel felvételéhez?

– Néhány kereskedelmi bank megelégszik a minimálbérről szóló igazolással is.

– Hogyan válasszak bankot?

– Azt a bankot keressük fel, ahol folyószámlánk van, ahol pénzügyeinket intézzük. Ha ennél megfelelünk a hitelfolyósítás feltételeinek, válasszuk ezt a bankot. Ha más pénzintézetnél igényelünk hitelt, akkor hasonlítsuk össze a lehetséges konstrukciók adatait, ezek alapján válasszunk.

– Mennyi időt vesz igénybe a hitelkérelem elbírálása?

– Pénzintézetenként van eltérés, általában néhány hétig tart, esetleg egy-két hónapot is igénybe vehet.

– Mekkora a hitelek kamata?

– Új lakásra 6-6,2% a kamat, a kezelési költség 1-2%. Használt lakásnál 7,8-8% kamatra és 1,5-2% kezelési költségre számíthatunk.

Kérdezz-felelek a lakáshitelről – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top