nlc.hu
Aktuális
Válságmenedzselés a párkapcsolatban

Válságmenedzselés a párkapcsolatban

Ágiék néhány hónapja párterápiára járnak. A pszichoterapeuta elõtt mindketten ki tudják mondani, mi az, ami kellemetlen számukra a kapcsolatban. Meg kell figyelniük, hogy milyen helyzetben érzik magukat rosszul vagy jól.

Kiejtett egy apró betűkkel teleírt jegyzetet a sötétkék retikülből, majd ijedten nyúlt érte, és visszatuszkolta a táskába. Talán kérdőn néztem rá, mert magyarázkodni kezdett:
– A házi feladatom.
– Tanulsz?
– Igen. Válságmenedzselést – mondta, majd szomorkásan hozzátette: – Párterápiára járunk a férjemmel.

Akik ismertük őket, azt hittük, minden rendben van köztük. Ők már régóta tudták, hogy semmi sincs rendben. Rengeteg apró konfliktus után – amelyek többnyire abból eredtek, hogy Ági ügyelt a háztartásra, a gyerekre, ő kontrollálta a pénzt, és idővel elege lett abból, hogy a férje, Péter „arra sem képes, hogy határidőben feladjon egy csekket” – eljutottak addig, hogy már nem voltak képesek beszélgetni egymással. Ági dúlt-fúlt amiatt, hogy nélküle minden összeomlana otthon, Péter pedig – ahogy Ági mondja – “bedacolt”. Az érzelmi eltávolodás velejárója volt, hogy szexuálisan is működésképtelenné vált a kapcsolatuk.

– Tudtuk, hogy együtt akarunk élni, csak máshogy – mesélte Ági. – Azonban már nem voltunk képesek megbeszélni, mit szeretnénk máshogyan, mert minden beszélgetésünk vitával végződött.

Ágiék néhány hónapja párterápiára járnak. A pszichoterapeuta előtt mindketten ki tudják mondani, mi az, ami kellemetlen számukra a kapcsolatban. Házi feladatot is kapnak: meg kell figyelniük, hogy milyen helyzetben érzik magukat rosszul, és milyen helyzetben jól. Ági ezt jegyzi szorgalmasan a céduláira. Már kapott a pszichoterapeutától komolyabb „leckét” is: ne foglalkozzon a csekkekkel, bízza azokat a párjára, és utazzon el egy hétre, hogy a férje is megoldhasson helyette bizonyos dolgokat. Ági ezt még halogatja.

Ahogy ott ültünk a kávézóban, Ági felhívta a férjét, és közösen beleegyeztek, hogy véleményt kérjek esetükről az őket kezelő pszichoterapeutától (aki neve elhallgatását kérte).

– Ági úgy érezte, csak ő tesz a kapcsolatukért, csak ő “ad bele”, s közben azon nem gondolkozott, vajon teremt-e lehetőséget, teret a párjának arra, hogy ő lépjen? Terhes számára, hogy mindent neki kell intéznie, ami a családi ügyekkel kapcsolatos, ugyanakkor nem meri kiengedni a kezéből a kontrollt. Amikor erről kettesben próbáltak beszélni, mindig ugyanaz a játszma alakult ki köztük: Ági szemrehányóan viselkedett, a férje pedig dühbe gurult. Az irányításommal az egész “rendszert” próbáljuk megváltoztatni, és a játszmáikat megszüntetni. Egyedül erre már nem lettek volna képesek – mondta a szakember.

Válságmenedzselés a párkapcsolatban – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top