nlc.hu
Aktuális
Ex-esetek

Ex-esetek

Pszichológus szakértõnk az alábbiakban tippeket ad, mit tegyünk a "felbukkanó" exekkel! Itt valóban szinte minden fennálló helyzetre megtalálhatod a megoldást!

Ha zaklat: Erre sokszor mi magunk is okot adunk! Kevés „bölcs szakító” létezik, aki egyértelmű és következetes tud lenni, miközben épp fájdalmat okoz valakinek. Ha én szakítok, bűntudatom van, emiatt próbálom szépíteni a mondanivalómat. „Legyünk barátok!”, „A szülinapodat persze még megünnepeljük a jövő héten.”, „Este felhívlak!”. Szenvedő párunk csak ebbe tud kapaszkodni: nem véletlen, hogy reménykedik és például rendszeresen telefonálgat. Legyünk korrektek, ne ringassuk hiú ábrándokba a másikat!






Ha nem tudom elfelejteni: Akkor mélyen el kell gondolkoznom azon, mi az a keserű pirula, amit nem tudok lenyelni. Ilyen esetben nem a partner felejthetetlen, hanem sokszor azok a szerepek (gyerek-szerep, anya-szerep), amiket a kapcsolatban játszottunk. Fel kell tenni a kérdést: mennyit fejlődhetek a szakítás miatt megélt érzelmek, gondolatok által? Mit tanulhatok meg magamról ebben a helyzetben? Nem árt másokkal is megbeszélni a helyzetet, sok véleményt meghallgatni magunkról, és abból összeszedegetni a tanulságot. És nem keseregni!


Ha a szakítás után is mindennap találkozunk: Ha valaki ezzel érzelmileg nem tud megbirkózni, előfordulhat, hogy baráti társaságot vagy munkahelyet kell váltania. A fizikai távolság segíthet a lelki eltávolodás megteremtésében. De jusson eszünkbe: talán azt kell megtanulnunk, hogyan legyünk türelmesebbek vagy hogyan tanuljunk meg uralkodni érzelmeinken, indulatainkon. Ez pedig időbe telik.






Ha miatta félek egy új kapcsolattól:
Akkor igazából magamat féltem, magamtól félek! Ha nem vagyok képes nyitni, beleragadok az önsajnálatba, és elvesztem a jövő kínálta negatív illetve pozitív lehetőségeket is.


Ha azonnal egy új szerelembe vetem magam: Akkor kimarad az életemből az a nagyon fontos, személyiségépítő szakasz, amelyet egy kapcsolaton való elgondolkodás, egy élethelyzet tisztázása, újraértékelése jelenthet. Ráadásul a régi után két héttel egy új szerelem általában nem hiteles érzés. Ne keverjük a szerelmet az egyedülléttől való félelemmel, a biztonság iránti vággyal és önbizalmunkat helyreállító hódítási-szexuális szükségleteinkkel.






Ha az ex barátkozni akar…

Ha engem hagytak ott, akkor erről a nemes szándékról tudnom kell, hogy némiképp álságos. Alternatívaként ajánlja fel az ex, mert neki sem esik jól ez a drasztikus váltás, ami a szakítással jár.
Ha én szakítok, akkor nem kell erőltetnem ezt a dolgot. Ha volt mélysége a kapcsolatnak, az indulatok lecsillapodása után úgyis helyreáll a viszony, és akár barátok is lehetünk.


Ha egy év múlva visszakéredzkedik…
Ha van még dolgunk egymással, és ez egy közös döntés eredménye, vágjunk bele! De ha csak pillanatnyi elérzékenyülés vagy szexuális vágy, akkor legyünk határozottak, és álljunk ellen, hiszen önbecsapás lenne részünkről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top