nlc.hu
Aktuális
Útmutató adófizetõk részére – SZJA 1% felajánlás

Útmutató adófizetõk részére – SZJA 1% felajánlás

A felajánlás Neked csak 1 kis odafigyelésedbe kerül, az általad választott civil szervezetnek viszont számos gondját megoldhatja. Az idei év különösen jelentõs lesz...





1. Ki ajánlhatja fel személyi jövedelemadója 1 %-át?

Az a magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, s jövedelemadóját maradéktalanul befizeti az APEH-nek, vagy részletfizetési halasztási engedélye van az APEH-től.


2. Mit tegyen a felajánlás lehetőségével élni kívánó adófizető?

Ha adóbevallását maga készíti el, akkor az adóbevallási csomagban elhelyezett nyilatkozatot az adóbevallással együtt küldje vissza 2004. március 22-ig.

Ha adóbevallását munkáltatói elszámolás helyettesíti, akkor az APEH-nek címzett de a munkáltatónak átadott levélben nyilatkozzon erről. A nyilatkozattétel határideje: 2004. március 25-ig.

Ha egyéni vállalkozó, akkor az adóbevallásával együtt az APEH-nek megküldött levélben nyilatkozzon erről. A nyilatkozattétel határideje: 2003. február 16-ig. Adóhatósági adómegállapítás esetén az adózó nyilatkozatához csatolva 2004. január 15-éig küldi meg az adóhatóságnak.

A nyilatkozattételen kívül az adófizetőnek semmi mást nem kell tennie.


3. Mit kell tartalmaznia az adózó nyilatkozatának?

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a választott szervezet adószámát és tartalmazhatja a szervezet nevét is. Csak egy szervezetet lehet egyszerre ezen az úton adományhoz juttatni.
Az egyházakkal kapcsolatosan külön lehet nyilatkozni.






4. Milyen formában kell nyilatkozni?


A nyilatkozatot lezárt, normál postai borítékba kell helyezni; A nyilatkozatnak a borítékkal azonos méretű lapon kell lennie, de nem szükséges a formanyomtatvány. A borítékra rá kell írni az adózó személyi adatait: nevét, lakcímét, adóazonosító jelét. Ha nem önadózó, akkor alá is kell írnia a nevét a boríték leragasztásnál átnyúlóan.


5. Milyen nonprofit – nem kormányzati és nem haszonérdekelt – szervezeteknek lehet felajánlani az 1%-ot?

Az alábbi nonprofit szervezetek lehetnek az 1% kedvezményezettjei:

Azok a bíróság által 2002. január 1-éig jogerősen nyilvántartásba vett társadalmi szervezetek (kivéve a politikai pártokat, valamint a munkaadói és munkavállalói érdekképviseleteket), és alapítványok, amelyek mind alapszabályuk szerint, mind pedig ténylegesen közhasznú tevékenységet végeznek. Azok a szervezetek, amelyeket a bíróság 2003. január 1-jéig közalapítványként vagy kiemelkedően közhasznú szervezeteként nyilvántartásba vett és az alapszabálya, illetőleg az alapító okirata szerint közhasznú tevékenységgel megszakítás nélkül ténylegesen is foglalkozik.






6. Mi tekinthető közhasznú tevékenységnek?


A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 26. §-ának c) pontjában felsorolt közhasznú tevékenységek, amelyek az alábbiak:

Egészségmegőrzés, betegség-megelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység; Szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása; Tudományos tevékenység, kutatás; Nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés; Kulturális tevékenység; Kulturális örökség megóvása; Műemlékvédelem; Természetvédelem, állatvédelem; Környezetvédelem; Gyermekek- és ifjúságvédelem, gyermekek- és ifjúsági érdekképviselet; Hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése; Emberi és állampolgári jogok védelme; A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység; Sport, a munkaviszonyban és a polgári jogi jogviszony keretében megbízás alapján folytatott sporttevékenység kivételével; Közrend és közlekedésbiztonság védelme, önkéntes tűzoltás, mentés, katasztrófa-elhárítás, Fogyasztóvédelem; Rehabilitációs foglalkoztatás; Munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztatásának elősegítése és a kapcsolódó szolgáltatások; Euroatlanti integráció elősegítése; Közhasznú szervezetek számára biztosított – csak közhasznú szervezetek által igénybe vehető – szolgáltatások. Ár- és belvízvédelem ellátásához kapcsolódó tevékenység; A közforgalom számára megnyitott út, híd, alagút fejlesztéséhez, fenntartásához és üzemeltetéséhez kapcsolódó tevékenység.


7. Mit tesz az APEH az adózó nyilatkozatának kézhezvétele után?

Kiszámítja az adózó adójának 1 %-át; szeptember 1-éig, és felhívja a szervezetet, hogy a szükséges nyilatkozatokat tegye meg

Érvényes nyilatkozat esetén az APEH legkésőbb 2004. november 30-áig köteles átutalni a felajánlott 1%-ot a címzettnek. Két esetben lehetséges hogy ez nem valósul meg. Ha a nyilatkozatot az adózó hibásan töltötte ki (pl.: véletlenül téves adószámot írt) akkor az 1% visszakerül a központi költségvetésbe. Az APEH-nek megküldött nyilatkozat tartalma adótitoknak minősül, melyet az APEH öt évig tárol.

Az APEH internetes honlapján tájékoztatást ad az 1%-os rendelkezések kedvezményezettjeinek nevéről, székhelyéről, az adott évi állampolgári rendelkezések együttes összegéről. A jogszabályi feltételeknek megfelelő, ténylegesen támogatásban részesült kedvezményezettekről a tájékoztatást az APEH honlapja a rendelkezési év december 31-ét követően tartalmazza.

További információ:

NIOK Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány

www.nonprofit.huwww.niok.hu
APEH információ: 06/80/63 00 63

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top