Aktuális

Anonim AIDS-szûrés csak személyi igazolvánnyal! – II. rész

A háziorvosnál

Ha nem akut a baj, akkor – egy viszonylag új rendelkezés szerint – előzetesen be kell jelentkeznünk a háziorvoshoz. A telefonálás délutánjára kaptam időpontot III. kerületi családorvosomhoz, és egyáltalán nem kellett várakoznom.

– Nyolc éve járt nálam utoljára – közölte a dokumentációja tanulmányozása után szemrehányóan az orvosom, és azt is elárulta, hogy akkor tüszős mandulagyulladással kezelt.

– Kicsit gyakrabban is jöhetne – tette hozzá. Ezután megnézte a torkomat, megmérte a vérnyomásomat, kicsit elcsodálkozott, hogy mindössze 90/58 az érték, de biztosítottam róla, hogy számomra ez teljesen normális. Végezetül elküldött laboratóriumi vizsgálatra, s hozzátette, hogy a leletért nem kell elmennem a szakrendelőbe, mert az számítógépen megérkezik hozzá, és ha valamelyik érték nem stimmel, akkor majd felhív telefonon, hogy megbeszéljünk egy kontrollvizsgálatot.

Mindez gyorsan, kellemesen történt, nem kellett várakoznom. Bár a bejelentkezéses rendszer ebben a kis körzetben láthatóan jól működik, nyilván nem várható el mindenkitől – például azoktól az idősektől, akiknek nincs telefonjuk, vagy akik nem tudják vállalni a hívás költségét –, hogy ilyen módon kérjenek időpontot családorvosuktól.

Fogászati vizsgálat

Hétköznap délelőtt fél tizenkettőkor lépek be a Csengery utcai rendelőintézet kapuján, a betegirányító pultnál egy segítőkész hölgy fogad.
A negyediken csend van és nyugalom, négyen ülnek az “Új beteg rendelés” feliratú ajtó előtt, mindenki jócskán túl a nyugdíjkorhatáron. Van egy pillanat, amikor – nem tudom, jogosan-e – hálát adok az égnek, hogy csak szűrésre jöttem, és nem „akcióra”. Az utánam érkezett fiatal nő ugyanis a világ legtermészetesebb dolgaként meséli egy idős asszonynak, hogy a múltkor kihúzták két fogát, most pedig éppen a harmadiktól búcsúzkodik… Ennek hallatán a néni arcára is kiül a rémület, de amikor óvatosan megkérdezi, biztosan ez az egy megoldás létezik-e, a kis hölgy legyintve válaszolja: hát persze. Cserébe az idős nő elmagyarázza, ő igazából a fülészetre jött, de ott rengetegen vannak. Beugrott hát megnézetni a fogait, itt ugyanis emberi léptékűnek tűnik a várakozási idő.

Bő félóra ücsörgés után szólítanak. A szobában mosolygós asszisztens és doktornő. Dicséret a jutalmam, amikor leszögezem, hogy csak ellenőrzésre jöttem. Azt mondják, így maradnak szép egészségesek a fogaim. A diagnózis: egy csipetnyi rágógumimaradék a bölcsességfogon… Tíz perc alatt végzek, távozóban még kedvesen utánam küldenek egy jó tanácsot: vigyázzak a mosolyomra! 12:20-kor már az utcán vagyok, a mosolyommal együtt.

Emlőszűrés negyedóra alatt

– Aktuális lenne már egy mammográfiás vizsgálat– közli a nőgyógyászom, és megadja a lakhelyemhez közel eső szűrővizsgálati hely telefonszámát. Otthon kicsit vacillálok – kell ez nekem? Egy újabb lehetőség arra, hogy kimutassanak valami nyavalyát. Na jó, eszembe jut a korai felismerés nyújtotta előnyök hosszú sora, tárcsázok, időpontot kérek és kapok – mivel az orvosom már “odaszólt”, egy hét múlva mehetek. A kijelölt időpontban megjelenek a Szent János Kórházban. A mammográfiás szűrővizsgálat egy külön épületszárnyban van, csak nőbetegek várakoznak, cseppet sem kínos ott üldögélni. Tíz perc múlva be is jutok, addig tájékoztató brosúrák nézegetésével ütöm agyon az időt, bár nem tudnak lekötni.

A vizsgálóhelyiség tiszta, rendezett. Csak én vagyok soron, nem kapkodunk, nem érzem úgy, hogy futószalagon menne a dolog. Bent egy kedves nővér (tényleg kedves) arra kér, vetkőzzek le derékig, egy kis beugróban lepakolhatok. Közben elmondja, miből áll a vizsgálat, mit fogok érezni, megkérdezi, van-e panaszom, hogy vagyok. A melltartómat már csak a gép előtt veszem le, nekem így kellemesebb, ő meg nem ellenkezik. Beállok a gépbe, amelynek két nyúlványa alul és felül közrefogja a mellemet. Kellemetlen ez a “satu”-érzés, de korántsem fájdalmas. A mellek vizsgálata után következik a hónaljmirigyek “letapogatása” – ezt szintén a gép végzi. A nővér lelkiismeretesen, alaposan kezeli a masinát – negyedórán át. Amikor végeztünk, felöltözöm, kimegyek és húsz perc múlva már kezemben is az eredmény. Mivel nem találtak semmi gyanúsat, évente kell járnom, de havonta az önvizsgálat javasolt.

Anonim(?) AIDS-szűrés

– A virológián van, vagy várjon, mégsem… – bizonytalanodik el a portás az ÁNTSZ Fővárosi Intézetében, a Váci úton, amikor arról érdeklődöm, merre találom az anonim AIDS-szűrést. Aztán eszébe jut a megoldás. – Itt menjen be, forduljon balra, fel a lépcsőn, nyisson be az ajtón, aztán balra az első ajtón ki van írva, hogy “Bloodtest”.
Átlagos magyar orvosi rendelő, fehér falakkal, fehér íróasztallal, üveges gyógyszeres szekrénnyel. Az asztalnál ötvenes nő ül.

–Anonim AIDS-tesztre jöttem, jó helyen járok?
– Igen. Egy tb-kártyát kérek.
– Akkor mitől névtelen? – kérdezem értetlenül, miközben előkeresem a kártyámat.
– Nyugodjon, meg, senki sem jegyzi meg az adatait! – mondja, miközben felírja a TAJ-számomat. – A kártya csak azért kell, hogy az egészségbiztosító felé elszámolhassuk a vizsgálat költségeit. De ha nem akarja megmutatni a kártyáját, az is megoldható, ez esetben ötezer forintot kell fizetni.
A kártyás megoldást választom. Az, hogy felírták a TAJ-számomat, a beazonosításomra is szolgál, két nap múlva ez alapján vehetem át a teszt eredményét.
Maga a vizsgálat egyszerű vérvétel, mindössze egy kis kémcsőnyi vért vesznek le, és már kész is. Közben kellemesen elbeszélgetünk, megtudom, az idén én vagyok a huszonnyolcadik, aki anonim AIDS-szűrést kér itt. Ennél nagyságrendekkel többen kérnek névre szóló tesztet, bár ezért is fizetni kell ötezer forintot. Nekik a munkavállalási engedélyükhöz, a letelepedési vagy a tartózkodási engedélyhez van szükségük a tesztre.

A vizsgálat beszélgetéssel együtt nem tartott tovább negyedóránál. Azt már csak kifelé jövet vettem észre, hogy nem csuktam be magam mögött a rendelő ajtaját, így az időközben dugig telt váró füle hallatára beszélgettem a hölggyel a tesztemről.

*

– Személyi igazolványt kérek! – válaszolja két nappal később az ÁNTSZ-víruslabor dolgozója, amikor elmondom, az anonim AIDS-teszt eredményét szeretném átvenni.

– De hát anonim a tesztem – mondom meglepetten.
– Engem nem érdekel, mivel, de igazolja magát! – hangzik a válasz.

Igazolom magam, ő eltűnik a folyosó kanyarulatában a TAJ-kártyámmal, kisvártatva pedig az anonim tesztem eredményét lobogtatva jön vissza. Még épp elkapom a pillanatot, amikor belepillant – teheti, hiszen a teszteredmény nem lezárt borítékban érkezik, hanem csak úgy, magában.

Gyorsan rápillantok a kezembe nyomott papírlapra: Az A/2057 kódjelű vérminta HIV-ellenanyag vizsgálatának eredménye ELISA Organon-módszerrel negatív. Egy kicsit megnyugszom…

Egyértelműen törvénysértő

– Ez nagyon súlyos ügy, az ilyen eljárás egyértelműen törvénysértő, a teszt elvégzése és az eredmény kiadása során többször megsértik az alkotmányban garantált, adatvédelmi alapjogot – tájékoztat dr. Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos. – Az egészségügyi törvény és az egészségügyi adatok védelméről szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy mindenkinek joga van az anonim AIDS-teszthez. A személyazonosság igazolása csak a pozitív tesztet követő második, úgynevezett megerősítő vizsgálatnál kötelező. (Ez a vizsgálat szabadon választható.)

Az adatvédelmi biztos szerint a törvények kimondják, hogy a tesztet kérő a vizsgálat bármely szakaszában megtagadhatja a személyes adatai átadását, még a teszteredmény átvétele előtt is, de ez nem lehet akadálya az eredmény átadásának. A TAJ-szám is személyes adatnak minősül, a tesztet kérő nem „zsarolható” azzal, hogy a TAJ-szám hiányában ötezer forintba kerül számára a vizsgálat. Talán a legsúlyosabban a teszteredmény átadásakor sérülnek az adatvédelmi jogok, az eredményt úgy kellene tárolni és átadni, hogy abba az érintetten kívül senki más ne pillanthasson be.

Az eljárás jogszerűtlensége, a tapasztalt visszaélések miatt írásunk nyomán dr. Péterfalvi Attila hivatalból vizsgálatot rendelt el.

Rendszeres és alkalmi

Hazánkban jelenleg kétféle szűrés működik: egyik a rendszeres, területi elven történő, visszatérően végrehajtott forma (ilyen a tüdő-, az emlő- és a méhnyakszűrés), s emellett alkalmi szűrővizsgálatokon is jelentkezhetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top