nlc.hu
Aktuális
Sikerek, szerelmek, tragédiák – II. rész

Sikerek, szerelmek, tragédiák – II. rész

Nyomor és új szerelem

Végül mégiscsak bemutatkozik a Szalonon: kedvese, Camille képével egy csapásra berobban az elismert festőművészek közé, sikerét mégsem követi anyagi elismerés, így Monet borzasztó nyomorba süllyed. Ugyan folyamatosan alkot, sőt, egyre jobban kikristályosítja saját stílusát, keresete azonban nincs, így gyakran barátai – például Renoir – hordanak ételt a nélkülöző festőnek és Camille-nak, akit végül feleségül is vesz.
Az 1870-es évekre véget ér a nyomor, mert Paul Durand-Ruel műkereskedő majd’ harmincezer frankért vásárol Monet-tól festményeket. Igaz, a művész ezután is folyamatosan kölcsönöket vesz fel, ám ez az időszak, amelyet Argenteuilben, a Párizs melletti kirándulóhelyen, a Szajna mellett tölt, nyugodt, szép és termékeny időszak a számára.

Monet és barátai nem nagyon illeszkednek a hagyományos festészet keretei közé, a Szalonon sem szívesen látott vendégek, így saját kiállítást szerveznek. Csoportjukat egy gúnyolódó kritikus Monet egyik műve – Impresszió, a felkelő nap – után impresszionistáknak kereszteli el.

1876-ban érdekes barátság veszi kezdetét. Monet-ék a Hoschedé család vidéki, pompás kastélyában együtt töltenek egy évet, ám Ernest Hoschedé csődbe megy, és elhagyja ötgyermekes, várandós feleségét. Alice Hoschedé és Monet-ék ekkor egy házba költöznek: együtt lakik három felnőtt és nyolc gyerek. 1879-ben magánéleti csapást kell elviselnie a festőnek: harminckét esztendősen meghal szeretett felesége, Camille. Nemsokára azonban új társra talál Alice Hoschedé-ben. Megintcsak költöznek, ezúttal Givernybe, ahol Monet véglegesen otthont talál. Éppen ekkor kapja a hírt, hogy meghalt egykori riválisa, Manet, a vetélkedésnek azonban ekkor már régen vége, így Monet lesz pályatársa egyik koporsóvivője.

Sikerek és tragédiák

A sors innentől az élet napfényesebb oldalára vezeti a festőt. Sikere lesz Amerikában és hazájában – leginkább kereskedőbarátja, Durand-Ruel közreműködése nyomán. Miután anyagi gondjai rendeződnek, Monet új kalandokra indul, és Franciaország lélegzetelállítóan gyönyörű tájait festi meg. Ekkor készülnek el az igéző képek az étretat-i sziklaszirtekről vagy a roueni székesegyházról. Közben Alice igencsak hiányolja párját, így a művész gyönyörű szerelmes levelekkel tartja benne a lelket.

Élete alkonyán Monet aztán ritkábban utazgat, ám 1899-ben Londonban jár, és annak sejtelmes, ködös, titokzatos atmoszférája teljesen magával ragadja. Témái között megtaláljuk a Temze partját, de a londoni Parlamentet is. Ha otthon van, kedves kertjét és annak mesterségesen felduzzasztott tavát festi meg. A buja növényzet és a természet örökké változó képe folyamatosan rabul ejti. Látása azonban egyre romlik, a hályog csaknem teljesen megvakítja. Párizsi orvosa és egy különleges szemüveg adja vissza valamelyest egyik szemének világát. Ekkor azonban már meggyötörte az élet: 1911-ben meghal második felesége, Alice, három évvel később pedig el kell temetnie egyik fiát, Jeant. A mester 1926-ban, nyolcvanhat esztendős korában követi szeretteit.

Monet és barátai

A “Monet és barátai” című kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzeumban tekinthető meg. A tárlat március 15-éig látogatható, a kiállítás a nemzeti ünnepen is nyitva tart. A nagy érdeklődés miatt a “Monet és barátai” este nyolcig látogatható, ám a pénztár már fél hét után bezár. A felnőttjegy 1700 forintba kerül, diákok, katonák, nyugdíjasok és pedagógusok 800 Ft-ért látogathatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top