nlc.hu
Aktuális
Schell Judittal beszédes csöndben

Schell Judittal beszédes csöndben

Hívom, hogy elmondjam, szeretnék egy beszélgetést vele. Ilyenkor mindig érdeklõdéssel várom, milyen lesz a reakció. Tehát várom a választ, ami nem is késik. Mivel különös jelentõsége van, megpróbálom szó szerint idézni.

Támpontnak nem rossz, de azért nem ártana kicsit finomítani, ezért megismétlem más szavakkal a korábbiakat, mire szinte belevág a szavamba: –…………

Hívom két nap múlva. Ezúttal picit szófukarabb, újabb két nap múlva hiba nélkül felmondja a Néma lány szerepét Brechttől, míg egyszer aztán két hét múltán meghallok egy repedtfazék szinkronizálására például abszolút ideális hangot. Szóval hangszálgyulladás. De holnap este jó lenne a körúti kávéházban? Jó-e? Nagyszerű, isteni, pompás! Győzelem, diadal, elhárult végre minden akadály!!! – legalábbis gondolom én…

… merthogy a találkozáskor kiderül, kis kellemetlenség nehezíti a dolgot… A betegség ugyanis Judit fülére húzódott, és most gyakorlatilag nem hall egy mukkot sem a bal fülére, a jobbra pedig csak néhány hangfoszlányt… Mindegy, minden nem stimmelhet. Bemegyünk a kávéházba, és ő egyenest a süteményespulthoz siet, aztán csalódottan elbiggyeszti ajkát, leülünk egy távolabbi asztalhoz.






 – Édesszájú?

– Á! Dehogy. Annál kicsit fanyarabb vagyok. Csak most megettem volna valami ilyesfélét. No lám, a hosszú betegség..!

– És miért nem eszik?

– Nem találtam egyet sem, amelyik rám mosolygott volna… amelyik kellette volna kicsit magát…

– Magának fontos a kelletés? Hogy a másik fél hunyorogjon, mosolyogjon, intsen, jelezzen?

– Attól függ, miben… Süteményben igen. Könyvben is, hogy szólítson meg. Szerepben különösen…

– Szerelemben?

– Változó… Természetesen nem vagyok ellene, ha valaki, aki egyébként nekem is szerfelett tetszik, lovasrohammal hódít meg, de azt hiszem, nekem is megvannak a megfelelően agyafúrt módszereim, melyekkel jelezni tudok.







Judit kutyáját, Ginát is vonzzaa a színpad. Ezúttal is a függöny mögül néz ki…
– A lényeg, hogy szegény kiszemelt észre se vegye, hogy már be is van hálózva?


– Ez már csak természetes… Ha nőnek született az ember…

– Elárulja, hogyan csinálja? Elejti a zsebkendőjét, vagy beleájul a karjába?

– Ugyan! Vannak ennél kifinomultabb módok! Azért nem mondom el, mert igazán én sem tudom, csak olykor használom. Eredendően nagyon ösztönös vagyok.

– Ez mit jelent?

– Ennyit. Hogy ösztönös vagyok. Ha meg is tudnám magyarázni, akkor már nem volnék ösztönös.







Korzikai nyaralás szerelmeivel: Schmied Zoltánnal, és Albert Lackóval, a kisfiával
– Nem veszélyes ez? Egy vonzó, gyönyörű, átütően tehetséges, fiatal színésznőnek? Annyi a csapda, annyi a kísértés…


 – Nekem van egy kilencéves fiam, akit születése óta gyakorlatilag egyedül nevelek. Vagy ő nevel engem, ez még nem tisztázott. De ez olyan felelősség, olyan erős érzelmi, erkölcsi kötöttség, amely kellően véd bármi elcsábulástól.

– Mondhatok valamit, amit soha nem mertem, mert úgy érzem, hogy eddig már nem merészkedhetek magával?

(Feláll, odahajol a bal fülével az arcomhoz. Haja előreomlik. Arca így még különösebb, még szabálytalanabb. Egész lényében van valami különös, szabálytalan. A finomságnak és a vaskosságnak, a rezignációnak és a bujaságnak valami olyan feszültsége, intenzitása, ami magyar színésznőnél szinte páratlan. Talán ettől annyira eredeti, intenzív. Pillantása egyik pillanatban egy kis vadócé, a másikban pedig villódzó nőstény néz vissza rám. – Nem hallom…– mondja nyomatékkal. Ilyen pech: ezt még egyszer nem merem elmondani… Vagy hallotta, csak így akarja oldani a helyzetet? Esetleg növelni a zavaromat? Netán zavaromban én motyogtam a szokottnál is jobban? Most már mindegy. Elmondom.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top