nlc.hu
Aktuális
Retro parti a Savoyban – II. rész

Retro parti a Savoyban – II. rész

Premierprimadonna

– Ez az első primadonnaszerepem – újságolja Mara. – Mivel ez egy revüoperett, jóval több tánc jut nekem is, nemcsak a szubrettnek, van például egy gyönyörű tangójelenetem. Budai László tanította be, Enikő már régóta dolgozik vele, együtt készítették az E-Tango-estet is.

– Te már gyakorlott operettes vagy – játszol a Csárdáskirálynőben, a Luxemburg grófjában, a Marica grófnőben –, hogy érzed magad, most, hogy épp szakítani készülsz a hagyományokkal?

– Nagyon jól! Így kicsit közelebb tudjuk hozni a közönséghez a történetet, “falat bontunk” a nézőtér és a színpadi mese között. Újrafordították a szöveget is, a régi, Heltai Jenő és Romhányi József által készített sziporkázó változatot. A mienk az eredeti némethez áll közelebb, ezáltal egyszerűbb, köznapibb. A zenei anyag egyrészt a hagyományos operett-hangzásvilágot idézi, másrészt kacérkodik a dzsesszel. Nem a saját korában, a harmincas, hanem – a mai szemmel is – extravagánsabb hatvanas években játsszuk a darabot. Miniszoknya, nagy szempilla – hihetetlenül élvezzük.

Elő a dzsörzével!

– Eszenyi Enikővel már dolgoztam együtt, de az operett maga számomra is új – kezdi Benedek Mari jelmeztervező. – Miután elolvastam a szöveget, meghallgattam a rendezői koncepciót és a darab zenéjét, bennem is elkezdett formálódni a hangulat, a sajátos életérzés. A hatvanas évekbe helyeztük át a történetet, ezzel hoztuk közelebb a műfajt. A gyerekkorom divatját kellett felidéznem, az akkori felnőttek öltözködése ugrott be villanásokban, merítettem a korabeli divatlapokból is. De mivel a mából tekintünk vissza, a jelmezekbe kicsit belekombináltam a huszonegyedik század emberének látásmódját, így alakult ki ez a retro stílus, amely a díszleteket is jellemzi. Anyagokban leginkább a dzsörzét kellene használnunk, de az az igazi, régi dzsörzé “kihalóban” van, külföldről is alig tudok szerezni.

– A színészek legnagyobb örömére, gondolom, mivel ez nem túl kellemes viselet.

– Valóban, kifejezetten kellemetlen hordani, már annyira ellenszenves ez az anyag, hogy megszerettem.

– Színek és minták őrületét láthatjuk majd?

– Enikő és én is nagyon szeretjük a színeket, úgyhogy igen. A két főszereplő ruháit nézve, szürke-világoskék árnyalatból indulunk, aztán ahogy bonyolódik a cselekmény, ahogy fellángolnak az érzelmek, jönnek a narancssárgák, a pinkek, a pepiták és a kockásak.

– Melyik jelmezre a legbüszkébb?

– Ha sikerül megoldani, akkor a Marán a báljelenetben egy világító zöld ruha lesz. Beépített világító lapocskákkal, igazi lámpácskákkal. Nagyon várom!

(Az előadás március végi premierje a Tavaszi Fesztivál díszbemutatója.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top